Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum streeft naar reservelijst met pleeggezinnen

Ronny Broeckx en Juliette Geyskens namen tien jaar geleden de opvang van Franske (midden) over van Ronny‘s ouders, zodat hij al zestig jaar bij dezelfde familie woont. 

Ronny Broeckx en Juliette Geyskens namen tien jaar geleden de opvang van Franske (midden) over van Ronny‘s ouders, zodat hij al zestig jaar bij dezelfde familie woont. © Hans Otten

Geel -

Dertien pleeggezinnen uit Geel en omstreken die mensen met een psychische kwetsbaarheid opvangen, zijn door het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum gehuldigd. Dat OPZ wil met een reservelijst werken.

Hans Otten

Het is een jaarlijkse traditie van het OPZ Geel om gezinnen die zich al een veelvoud van tien jaar over een persoon met psychische kwetsbaarheid ontfermen in de bloemen te zetten. Dit jaar viel die huldiging elf gezinnen te beurt met een staat van dienst van tien tot zelfs zestig jaar. Tegelijk betoont het centrum eer aan twaalf pleeggezinnen die vanwege overlijden, ziekte of ouderdom hun dienstverlening stopzetten.

“We hebben nog een honderdvijftigtal gezinnen die onze patiënten opvangen”, zegt woordvoerder Johan Claeys van OPZ Geel. “Dat aantal neemt ieder jaar een beetje af. Daarom starten we een nieuwe campagne om nieuwe pleeggezinnen te werven. Elke gezinssituatie is uniek, elke patiënt is uniek. Daarom zouden we graag met een reservelijst van gezinnen werken, zodat we een goede match met een patiënt kunnen maken. Ja, er is nog altijd een instroom van nieuwe gezinnen, maar vaak gaat het om pleegouders die thuis als kind zelf samen met een kostganger in het gezin opgroeiden. Zo zien we ook dat nieuwe gezinnen zich aanmelden wanneer hun eigen kinderen het huis uit zijn.”

Het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel zette naar jaarlijkse gewoonte enkele jubilerende pleeggezinnen in de bloemen. 

Het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel zette naar jaarlijkse gewoonte enkele jubilerende pleeggezinnen in de bloemen. © OPZ Geel

Ronny Broeckx was amper vier toen zijn ouders Franske Waegemans in het gezin opnamen. Zijn ouders zorgden maar liefst vijftig jaar voor hem. Toen zijn vader tien jaar geleden overleed, besloten Ronny en zijn echtgenote Juliette Geyskens om de zorg voor Franske over te nemen. Alleen: het paar woont niet in Geel, maar in Scherpenheuvel. “Het OPZ zei dat een afstand van 25 kilometer de bovengrens was. Bleek dat het van Geel naar Scherpenheuvel op de kop 25 kilometer is. En zo maakt Franske al tien jaar deel uit van ons gezin.”

Hoewel Ronny met de situatie opgegroeid is, blijft het opnemen van een patiënt in je dagelijkse leven een aanpassing voor iedereen. “Maar dat gaat uiteindelijk heel goed. En we krijgen heel veel ondersteuning van het team van OPZ. Bovendien is Franske overdag in de dagopvang in Geel, wat een dagelijks avontuur met de bus betekent. Daarnaast helpt hij nog altijd heel goed in het huishouden, ook al wordt hij binnenkort tachtig. Maar hij is niet van plan nog ergens anders te gaan wonen.”

www.opzgeel.be

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio