Het nieuwste wapen tegen zwerfvuil in Gent: krijt. “Zoals op een echte crime scene”

 

 ©  mdd

GENT -

De afvalteams van Ivago grijpen naar een nieuw wapen tegen zwerfvuil in Gent: krijt. Blikjes, eetverpakkingen en andere troep die blijft liggen wordt ‘omcirkeld’, vooraleer het opgeruimd wordt. “De insteek: wie afval op straat gooit, creëert eigenlijk een crime scene.”

Bert Staes en Max Dedulle

Het gaat om een ludieke campagne, benadrukt Ivago-voorzitter Bram Van Braeckevelt (Groen). De bedoeling is vooral om goed in de verf – het krijt dus – te zetten dat afval achterlaten ongewenst gedrag is.

De berg afval die op straat achterblijft zwelt aan tot ongeziene proporties: vorig jaar verzamelde Ivago 4 miljoen kilogram afval in de straten en de vuilnisbakken van Gent. 1,3 miljoen kilogram daarvan is zwerfvuil: blikjes, dozen, flesjes, peuken en andere troep die mensen op straat gooien.

LEES OOK.4.000.000 kilogram afval per jaar: de enorme berg afval op straat blijft aanzwellen in Gent

Elk jaar probeert Ivago met een ludieke campagne om de bezoekers van de Graslei eraan te herinneren hun afval niet zomaar weg te gooien. Dit keer wordt dus naar krijtcirkels gegrepen. “We geloven erin dat we door zwerfvuil nog meer visueel te maken, we inwoners en bezoekers kunnen overtuigen takewayafval niet zomaar op de stoep te gooien”, zegt Sandra Deneef van Ivago.

Ivago-voorzitter Bram Van Braeckevelt: “De Graslei moet soms wel acht keer per dag opgeruimd worden.” 

Ivago-voorzitter Bram Van Braeckevelt: “De Graslei moet soms wel acht keer per dag opgeruimd worden.” ©  MDD

De insteek van de krijt-actie is: wie afval op straat gooit, creëert eigenlijk een crime scene, zegt voorzitter Van Braeckevelt. “Zwerfvuil is echt ongewenst. De Graslei moet op drukke dagen soms wel acht keer opgeruimd worden.”

“In heuse Hollywoodstijl zal Ivago de komende weken verschillende misdaadplaatsen aftekenen met krijt alvorens ze op te ruimen. Zo kan iedereen zien hoeveel afval er op de grond terecht komt.”

Van Braeckevelt herhaalt ook het pleidooi vanuit Gent naar de Vlaamse regering om statiegeld in te voeren op plastic flesjes en blikjes. “In Gent bestaat 35 procent van het volume zwerfvuil uit blik (22 procent) en plastic flesjes (13 procent). Het is hoog tijd dat hier statiegeld voor gevraagd wordt.”

De krijtactie is maar één van de middelen waarmee men in Gent de afvalberg te lijf gaat. Er is ook een repressief luik: zo worden er grote sluikstortcamera’s ingezet, wordt afval vaak doorzocht op adressen en zijn er anonieme controleurs op pad met GAS-boetes van 120 euro voor wie iets op straat gooit, zelfs een sigarettenpeuk.

LEES OOK.Eerste ‘peukenboetes’ van 120 euro zijn een feit in Gent: controleurs betrappen rokers op heterdaad

 

 ©  mdd

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio