Rawijs wordt 10 jaar en organiseert korte keten markt: “Elk van onze bioboeren heeft eigen talenten”

Barbara, Thomas en Basil, en ‘senior advisor’ Alex 

Barbara, Thomas en Basil, en ‘senior advisor’ Alex 

Lochristi -

Toen Alex Floré en Linda Boone hun zelfoogstboerderij startten, was dat flink nieuws. “Er waren er toen nog maar 9 in Vlaanderen, nu zijn er 65 CSA-bedrijven”, zegt de senior advisor, zoals hij door de nieuwe boeren Basil (27), Thomas (35) en Barbara (51) genoemd wordt. Zondag verruimen ze verder hun grenzen met de eerste korte keten markt.

“Ik zie alles vanop mijn troon”, lacht de peetvader van de Lootse zelfpluktuin wanneer we binnenstappen in de centrale serre. Alex is zelf niet meer actief, maar laat zijn project ook niet echt los. ‘Ze komen vaak om raad bij mij, mijn vrouw Linda is nog voor 60 % actief in het bedrijf. Ik heb mee inspraak gehad in de keuze bij de sollicitatie voor de boeren in de coöperatieve. Onze belangrijkste bekommernis was dat mijn pensioen niet het einde zou zijn van Rawijs”, vertelt hij.

Hoe Basil, Thomas en Barbara in Lochristi zijn terechtgekomen? Ze zijn afkomstig uit respectievelijk Melle, Sint-Amandsberg en Lokeren, en studeerden alle drie bio-dynamische landbouw bij Landwijzer vzw. De twee mannen deden in het eerste jaar ook hun stage bij Alex en Linda. Barbara genoot dezelfde opleiding, maar tien jaar eerder. Ondertussen bleef ze aan de slag als leerkracht Nederlands, tot ze begin vorig jaar de carrièreswitch maakte.

Samen aan de slag in de perken

Samen aan de slag in de perken © ghl

Wat is er veranderd?

“Drie nieuwe mensen betekent niet dat we de boel hier grondig hebben omgegooid”, vertellen ze unisono. “Een van de opvallendste praktische dingen is de gewijzigde perceelrichting in openlucht. Buiten lagen de zaaibedden in de andere richting, en we wilden efficiënter en tijdsbesparender werken. Ook het teeltplan werd geoptimaliseerd, zo werd rust op een perceel inbouwen nog belangrijker voor het ‘sponseffect’ van de bodem. Basil zorgde er dan weer voor dat we paprikasoorten gingen telen, Barbara had oog voor andere dingen, zij ontwierp een grafische huisstijl en zorgt voor de socials, enzovoort. Het interessante is dat iedereen eigenlijk zijn eigen talenten kan inzetten. Er wordt natuurlijk overlegd, maar veel ideeën ontstaan ook spontaan tijdens het werk. In de middagpauze hebben we een binnenterras, daar borrelen ook wel ideeën en visies op.”

“Samenwerken in een coöperatieve heeft ook sociale voordelen”, zegt Thomas. “De druk ligt niet altijd op de schouders van één boer of een gezin, zoals bij Alex en Linda. Een boer kan niet zomaar sluiten om op vakantie te gaan, wij kunnen dat onder elkaar regelen. Meer flexibiliteit geeft je meer ademruimte. Op vrijdag zijn we hier samen, dan staan de ‘grote werken’ gepland. Ons samenwerkingsverband geeft ook kans aan de organisatie van nevenactiviteiten, die wegens tijdsgebrek altijd werden opgeschoven.”

CSA

Community Supported Agriculture blijkt bij Rawijs geen ijdel woord. Tijdens ons bezoek zijn er ook boeren van andere biobedrijven aan de slag en worden er ideeën en materiaal uitgewisseld. De meest recente algemene jaarvergadering van CSA vond ook bij Rawijs plaats. “Er is heel veel collegialiteit binnen de CSA, behalve de teelttechnische steun is er ook het sociale aspect. Met de boeren, maar ook met de deelnemers. Zo is de affiche voor zondag ontworpen door een van onze buren hier.”

Korte keten markt

Rawijs is net als de andere zelfoogstboerderijen een schoolvoorbeeld van de korte keten. Om dat idee en het gemeenschapsgevoel nog kracht bij te zetten, organiseren ze er zondag 15 mei de eerste korte keten markt. “Met elf makers uit de buurt die tot ons netwerk behoren”, vertelt Thomas. “Dat gaat niet alleen om voeding, maar ook om kleine meubeltjes, landwijnen, over decoratie, tot notenpasta en oesterzwammen. Iedereen die oog heeft voor duurzame productie en voor de persoonlijke band tussen producent en consument heeft hier zondag tussen 14 uur en 18 uur een plaatsje. Tussen het bezoek aan de standen door zijn er ook rondleidingen met uitleg over de werking van Rawijs cv.”

 Geert Herman

 

Korte keten markt, zondag 15 mei, van 14 uur tot 18 uur bij zelfoogstboerderij Rawijs, Koning Albertlaan 101 Lochristi. Er is koffie en taart.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio