Rechter verwerpt discriminatiezaak tegen Gentse platenbaas

 

Renaat Vandepapeliere, baas van het wereldwijd geroemde Gentse platenlabel R&S, heeft van een Britse rechtbank gelijk gekregen. Een voormalig werknemer beschuldigde Vandepapeliere ervan vrouwelijke en zwarte artiesten te discrimineren, maar die klacht is nu verworpen.

cka

De beschuldigingen kwamen van Raj Chaudhuri, een voormalige talentscout. Naar eigen zeggen werd hij in september 2020 zonder waarschuwing ontslagen omdat hij de discussie met zijn baas was aangegaan over het beperkte aantal zwarte en vrouwelijke artiesten bij het dancelabel. Nadien klaagde hij het label in Londen aan voor onrechtmatig ontslag en discriminatie op basis van ras. Maar alle claims zijn nu door de rechtbank verworpen.

LEES OOK: Baas van Gents platenlabel R&S beschuldigd van discriminatie

Zo was Chaudhuri niet eens een werknemer van het label. Hij werkte als zelfstandige, “en dat wist hij ook zelf goed genoeg”, luidt het. Maar ook de rest van het dossier van de man was twijfelachtig. Hij moet nu zelf gerechtskosten van meer dan 95.000 pond (omgerekend zo’n 112.000 euro) terugbetalen.

Vandepapeliere reageert opgelucht op het vonnis. “De voorbije twee jaar waren een ware hel voor mij en mijn partner Sabine, voor mijn familie en de artiesten van ons platenlabel”, zegt hij. Hij is tevreden dat de rechter “de pogingen van Chaudhuri om de geschiedenis te herschrijven” heeft verworpen. “Mijn artistiek beleid voor R&S is altijd inclusief geweest, en Raj Chaudhuri wist dat. Hij wist ook dat beschuldigingen van racisme een verwoestende impact zouden hebben op mij en op mijn bedrijf.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Discriminatie

Video

Keuze van de redactie