Zieke Rus (58) die al 14 jaar in België woont, dan toch niet uitgezet: “Medische stukken waren niet bekeken”

Artour en zijn gezin.  

Artour en zijn gezin.  ©  David Van Hecke

Gent -

Hoopgevend nieuws voor Artour Soultanov, de Rus die al 14 jaar in België woont en dreigde te worden uitgewezen. Hij had een bevel gekregen om het land te verlaten, maar die beslissing is vernietigd. Het directe gevaar is geweken, maar Artours toekomst is nog steeds onzeker.

Max Dedulle

Artour woont in de Rabotwijk met zijn partner El’Mira en Laila (9) en Adam (7), hun twee kinderen. Omdat hij nog een Sovietpaspoort heeft en geen Russische identiteitskaart, kon hij niet in België blijven. Meermaals vroeg hij de Russische ambassade om een oplossing, maar dat draaide op niets uit. Het gevolg: in december vorig jaar kreeg hij van de Dienst voor Vreemdelingenzaken het bevel om ons land te verlaten.

“Maar de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft die beslissing vernietigd”, zegt Kyrylo Storojenko, de advocaat van Artour. “Volgens hen is er te weinig rekening gehouden met zijn medische toestand. Het dossier bevat heel wat medische stukken, maar die zijn niet bekeken.”

Opluchting

Storojenko doelt op de levertransplantatie die Artour moest ondergaan, als gevolg van kanker. Daarvoor moet hij levensnoodzakelijke medicijnen nemen, die in Rusland heel duur en amper verkrijgbaar zijn. “Een terugkeer zou vermoedelijk leiden tot zijn dood”, schreef zijn huisarts.

Momenteel is Artours toekomst nog altijd onzeker. “Hij bevindt zich in een grijze zone, zonder legaal verblijf. Het imminente gevaar is geweken, en dat is al een opluchting. Nu proberen we op een andere manier een verblijfsvergunning te bekomen.”

LEES OOK:Na 14 jaar in Gent wordt Rus Artour (58) met twee jonge kinderen lang uitgezet: “Kan zijn dood betekenen”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio