Tal van kunstenaars zetten dit weekend atelier open: “Steeds moeilijker om een plek te vinden”

 

 ©  DVH

GENT -

“We gaan in Gent permanentere oplossingen moeten vinden voor kunstenaarsateliers.” Dat zegt organisatie Nucleo naar aanleiding van de open atelierdagen komende zondag. “Het wordt almaar moeilijker om tijdelijke invullingen te vinden.” Bovendien zijn er ook ateliers te kort: er zijn er “maar 170, terwijl er 300 nodig zijn.

Bart Moerman

Nucleo bestaat ondertussen twintig jaar. “We zijn in 2001 begonnen maar in 2002 is de VZW Nucleo opgericht”, zegt coördinator Marjoleine Maes (46) en atelierverantwoordelijke Sofie Lattré (34). “Onze eerste ateliers waren in het Klein Begijnhof, in conventen die nog wachtten op restauratie. Ondertussen zijn we verspreid over de stad. Op dit ogenblik zitten we op negen locaties, maar daar komen er soms bij of vallen er af. We herbergen 170 kunstenaars, maar eigenlijk zouden er zo’n 300 dergelijke ateliers moeten zijn.”

De komende jaren moet Nucleo enkele grotere atelierplekken verlaten, zoals het vroeger Atheneum aan de Lindenlei, en de veeartsenijschool aan de Coupure. “Het wordt steeds moeilijker nieuwe plekken te vinden, naarmate de leegstand in Gent vermindert. In het Klein Begijnhof zitten we twintig jaar, maar dat zijn uitzonderingen. We zien dat we almaar korter kunnen blijven, en almaar meer in concurrentie komen met commerciële leegstandsbeheerders. Daarom denken we dat we meer moeten kijken naar permante ateliers.” (lees verder onder foto)

 

 ©  David Van Hecke

“Wij proberen ook een visie te ontwikkelen rond de plaats van kunst en kunstenaars in de stad: die zijn belangrijk omdat ze leven en dynamiek brengen. Daarom is het belangrijk hen hier te houden door voor ateliers te zorgen. Nucleo staat hen ook bij in de zakelijke aspecten van het kunstenaarsbestaan. Een deel van de kunstenaars blijven nobele onbekenden. Anderen worden grote namen. Sofie Muller is begonnen bij Nucleo, Mario De Brabandere heeft er nog steeds een atelier. Kunstenaars moeten professioneel bezig zijn om een atelier te kunnen huren en betalen daar 100 tot 250 euro per maand voor.

Sinds kort heeft de organisatie ook haar intrek genomen in de Vynckiertoren aan de Nieuwe Vaart. De open atelierdagen geven een unieke kans om die eens te bezoeken. Kunstenaars appreciëren er de vele ruimte, met fraaie vergezichten op de stad. Men kan er bijvoorbeeld het werk zien van Jan Vermandere. Hij heeft er een eigen minidrukkerijtje met letterkasten en houtsnedes. “Thuis had ik hier geen plaats voor.” (lees verder onder foto)

 

 ©  David Van Hecke

Vicky Lema (39) is landschapsschilderes, en waardeert het fraaie landschap waar ze vanuit Wondelgem doorfietst om aan de Nieuwe Vaart te raken. En Saar De Buysere (49) was een van de vijftien kunstenaars met een atelier in het Klein Begijnhof dat in november afbrandde. Ze was al haar materiaal, en meer dan de helft van haar werk kwijt. Nu zit ze nog te proberen redden wat kan uit de zwartgeblakerde resten van haar tekeningen.

INFO: Open Ateliers bij Nucleo, zondag 15 mei van 10 tot 18 uur. Elders soms vanaf vrijdag 13 mei. www.atelierinbeeld.be

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio