Oekraïne lijkt slag om Charkov te hebben gewonnen

© Reuters

Oekraïne lijkt de slag om Charkov, de tweede grootste stad van het land, gewonnen te hebben. Dat zegt de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW). De Russische troepen worden teruggeduwd naar de grens.

cka

Het gaat niet goed met de Russische inval. Volgens de analisten van het ISW heeft Oekraïne Charkov weer heroverd. De Russische troepen doen de voorbije dagen zelfs geen poging meer om stand te houden tegen de Oekraïense strijdkrachten, zo luidt het.

LEES OOK: Terwijl iedereen kijkt naar de Donbas moet Rusland elders ook flink incasseren: de strategische rots die steeds meer een symbool wordt

Charkov is een belangrijke stad. Het is de tweede grootste van Oekraïne en ligt op slechts een vijftigtal kilometer van de Russische grens. Al sinds de start van de oorlog in februari krijgt de stad bombardementen over zich. Nu lijkt dat stil te vallen. “De Oekraïense strijdmacht heeft de Russen verhinderd de stad te omsingelen en in handen te krijgen. Daarna hebben ze hen uit de stad verdreven, zoals ze eerder ook deden met de Russische troepen die Kiev probeerden te veroveren”, aldus een rapport van het instituut.

Terugtrekken

De focus van Rusland zou nu liggen op een ordentelijke aftocht en een poging om de Russische soldaten zo vlot mogelijk weer de grens over te krijgen. De troepen zouden daarvoor afgelost worden door huurlingen.

Burgemeester van Charkov Ihor Terechov heeft zaterdag bij de Britse openbare omroep BBC bevestigd dat het Oekraïense leger de Russen uit zijn stad heeft verdreven. “Het is nu rustig, de burgers keren geleidelijk terug naar de stad”, zei Terechov.

Oekraïne meldde zelf ook al dat ze een aantal dorpen ten noorden en noordoosten van Charkov weer in handen hadden. En een poging van de Russen om de Siverskji Donets, een strategisch belangrijke rivier ten zuidoosten van Charkov, over te steken, mislukte. Volgens getuigen voert het Russische leger nog wel luchtaanvallen uit op dorpen in de omgeving van Charkov. Zo zou onder meer een dorp 6 kilometer ten noorden van de stad zijn bestookt.

Volgens analisten richt Rusland zich in de Donbas nu vooral op Severodonetsk, de meest oostelijke stad die Oekraïense troepen nog onder controle hebben. Alleen is de vraag of Rusland daarvoor nog voldoende strijdkrachten heeft, aldus het ISW. ”Ze hebben misschien niet genoeg slagkracht om de stad volledig te omsingelen, maar ze zullen het wellicht blijven proberen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Oorlog in Oekraïne

Video

Keuze van de redactie