West-Vlaams megaproject op Tenerife staat op losse schroeven: “Laatste rustige strand in gevaar”

Volgens eilandbewoners bedreigt het Belgische project het “laatste rustige strand van Tenerife”.  

Volgens eilandbewoners bedreigt het Belgische project het “laatste rustige strand van Tenerife”.  ©  Shutterstock

Het gigantische vastgoedproject van twee Belgische families op het Canarische eiland Tenerife staat op losse schroeven. Het lokale protest tegen het luxueuze resort van 400.000 vierkante meter is zo groot dat de regering van het eiland het project volledig laat doorlichten.

Werner Rommers

De president van de ‘Cabildo de Tenerife’, Pedro Martín, kondigde de doorlichting gisteren aan. “We zullen erop toezien dat de wetten en reglementen worden nageleefd”, aldus de politicus. Hij verzekerde dat “meteen zal worden in­gegrepen wanneer bij deze doorlichting eventuele afwijkingen op de geldende regels zouden worden vastgesteld”.

LEES OOK. Vlaamse ondernemersfamilies pompen 350 miljoen euro in enorm luxeresort op Tenerife, maar “krankzinnig project” stuit op lokale kritiek

Martín zag zich gedwongen te reageren, na dagen van protest tegen het enorme vastgoed­project nabij het strand van El Puertito, op een half uur rijden van de zuidelijke lucht­haven op Tenerife.

Volgens tegenstanders, mi­lieuverenigingen en oppositiepartijen is het hotelproject ­‘Cuna del Alma’ – wat ‘wieg van de ziel’ betekent – een bedreiging voor de natuur op het ­eiland omdat het veel te dicht bij een beschermd natuur­gebied wordt gebouwd.

Zaterdag betoogden op het strand van El Puertito nog ­enkele honderden eilandbewoners tegen het project. Volgens de activisten brengt het Belgische vakantiecomplex – waarvan begin mei de eerste steen werd gelegd – ook het “laatste rustige strand van Tenerife in gevaar”.

Waarnemers op het eiland vermoeden dat het project hiermee op losse schroeven komt te staan. “De president – van de linkse PSOE-partij – voelt de hete adem van andere linkse partijen in zijn nek, en die hebben dit project allemaal naar de prullenmand ver­wezen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Tenerife

Video

Keuze van de redactie