Kersvers minister Brouns heeft nog geen 24 uur nodig om coalitiepartner N-VA de gordijnen in te jagen

Kersvers minister Brouns heeft nog geen 24 uur nodig om coalitiepartner N-VA de gordijnen in te jagen NIEUWSVIDEO. © Het Nieuwsblad

Nog geen 24 uur is Jo Brouns (CD&V) minister van Landbouw of hij jaagt al coalitiepartner N-VA in de gordijnen. Brouns is van Boerenbondsignatuur en heeft wel oren naar de verzuchtingen van de landbouwers over het stikstofakkoord van de Vlaamse regering.

“Als blijkt dat er rationele en onderbouwde argumenten zijn dat bedrijven verkeerd zijn beoordeeld, dan moeten we dat naast het akkoord durven leggen en kijken of er moet bijgestuurd worden”, zegt Brouns. Hij erkent dat het stikstofdossier “een moeilijke evenwichtsoefening” wordt, noemt het stikstofakkoord “een mokerslag” en wijst erop dat zijn partij het vanuit de landbouwsector hard te verduren heeft gekregen. Hij voegt er wel meteen aan toe dat het probleem wel degelijk aangepakt moet worden.

LEES OOK. CD&V stelt nieuwe Vlaamse ministerploeg voor: “Toekomst zal uitwijzen of dit juiste keuze is”

De Boerenbond droomt al luidop van een nieuw akkoord. “We willen vooruitgang maken, maar op een manier dat er geen sociaal-economisch bloedbad wordt aangericht”, klinkt het daar. En daarvoor kijken ze uitdrukkelijk naar hun nieuwe minister.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vindt het allemaal maar niets. “En onmiddellijk klampt de Boerenbond zich vast aan een nieuwe minister. Uit puur eigenbelang. De oplossing ligt al sinds februari op tafel. Nog eens uitstel zal rampzalig zijn voor onze economie, gezondheid, natuur én de boeren zelf.” (blg, agy)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Jo Brouns

Video

Keuze van de redactie