Vrijdag mogelijk code oranje voor onweer - buien trekken richting oosten

Het onweer heeft zich al op verschillende plaatsen in ons land laten voelen. Later op de dag zal het doortrekken naar onze noorderburen. Ook vrijdag wordt het oppassen geblazen: het KMI waarschuwt voor “intense onweers- of regenbuien” met mogelijk zware windstoten, en sluit zelfs niet uit dat code geel wordt opgeschaald naar oranje.

redBron: Belga, eigen berichtgeving

LEES OOK. Moet je stekkers nog uittrekken, mag je douchen en andere vragen over onweer beantwoord

Woensdagnacht en donderdagochtend vonden de onweersbuien vooral plaats in het westen van het land, en dan vooral langs de lijn Kortrijk-Wingene-Gent. “We zagen daar fikse bliksemontladingen”, zegt Nicolas Roose van Noodweer Benelux.

Volg het onweer op de Onweerradar van Noodweer Benelux.

Donderdagnamiddag is het wisselvallig met opklaringen en buien. De buien kunnen lokaal intens zijn en gepaard gaan met onweer, mogelijk ook met fikse windstoten en hagel, zegt het KMI. Lokaal kan er 10 tot 20 liter neerslag vallen per vierkante meter. In de loop van de namiddag verplaatsen de buien zich naar het oosten en verbetert het weer in het westen. De maxima schommelen van 19 graden aan zee tot 28 graden in Belgisch Lotharingen. De wind waait zwak tot matig.

De nacht van donderdag op vrijdag begint overwegend droog, maar in de loop van de nacht ontwikkelen er zich lokaal opnieuw onweersbuien ten zuiden van Samber en Maas. De minima liggen tussen 10 en 15 graden.

Vooral in het oosten en het zuidoosten kunnen de onweersbuien volgens het KMI pittig worden, met kans op hagel en rukwinden tot 70 kilometer per uur. De onweders kunnen ook neerslaghoeveelheden van 10 tot 20 liter per vierkante meter veroorzaken. De maximumtemperaturen liggen rond 19 graden aan zee, 25 graden in het centrum, en 28 graden in de Kempen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vrijdag mogelijk oranje

Vrijdag bereiken al snel nieuwe buien met onweer of regenvlagen ons land vanaf de Franse grens. Plaatselijk is er kans op sterke windstoten en er kan veel neerslag vallen. In sommige streken kan er tijdens de meest intense onweers- of regenbuien op een uur tijd meer dan 40 liter neerslag vallen per vierkante meter, zegt het KMI. “Indien deze voorspellingen bevestigd worden is de kans zeer reëel dat de waarschuwing opgeschaald wordt naar oranje”, voegt het meteorologisch instituut toe.

De code geel geldt in Vlaanderen en Brussel momenteel vanaf 9 uur tot in de late namiddag. Dan zou het over het westen droger moeten worden met opklaringen. De maxima schommelen vrijdag van 16 graden aan de kust tot 27 graden in Belgisch Lotharingen.

Vrijdagnacht zullen de laatste buien het land verlaten richting Nederland en Duitsland. Eerst verschijnen er opklaringen, later ontstaan er lage wolken. De minima dalen naar waarden tussen 7 en 13 graden.

Tijdens het weekend zou het droog moeten blijven, met regelmatig zon. De maxima zullen dan rond de 20 graden liggen. Na het weekend wordt het weer wisselvalliger met buien en kans op lokaal onweer.

(Lees verder hieronder)

 

 ©  KMI

De FOD Binnenlandse Zaken activeerde gezien de mogelijke wateroverlast tijdelijk het nummer 1722. Voor storm- en waterschade waarvoor men bijstand van de brandweer nodig heeft, kan men een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be of het nummer 1722 bellen. “Bel enkel 112 voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn”, klinkt het. (Lees hieronder verder)

Ook in Nederland

Niet alleen in België worden donderdag en vrijdag zware onweersbuien voorspeld, ook in Nederland verwachten ze zware regen- en onweersbuien. In de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Limburg is voor donderdagmiddag code oranje afgekondigd. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) waarschuwt ook voor zeer zware windstoten tot 100 kilometer per uur en hagelstenen met een doorsnede van ongeveer 2 centimeter.

De komende uren trekt een gebied met regen- en onweersbuien van zuidwest naar noordoost over het land. In de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid heeft een fikse stortbui al geleid tot een paar ondergelopen kelders en stilstaand water op daken. Tot dusver is het bij kleine incidenten gebleven, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. In Eindhoven en omgeving zijn er momenteel al tientallen meldingen van stormschade. De brandweer heeft de handen vol aan meldingen in onder meer Eindhoven, Liessel, Aarle-Rixtel, Valkenswaard en Helmond.

Ook de brandweer in Maastricht meldt stormschade door de hevige onweersbuien. Veiligheidsregio Zuid-Limburg roept mensen op om open water en open gebied te mijden en niet onder bomen te schuilen vanwege gevaar door blikseminslag. Eerder donderdag sloeg de bliksem al in het Gelderse Hoevelaken en in Utrecht, daarbij vielen geen gewonden.

ZO ZIT DAT. Wat is een warmte onweer?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie