Commandant van Azov-regiment verstuurt nieuwe boodschap vanuit Azovstalfabriek: “Er is een operatie aan de gang”

© Newsflare

De beelden van Oekraïense strijders die de Azovstalfabriek in Marioepol verlaten en zich overgeven aan Russische troepen, deden Rusland de voorbije dagen triomferen. De definitieve val van Marioepol was een feit. Maar nog niet alle Oekraïense strijdkrachten hebben de staalfabriek in de havenstad verlaten, zo moet blijken uit deze korte videoboodschap van de plaatsvervangend commandant van het Azov-regiment.

joro

De Azovstalfabriek gold wekenlang als laatste bolwerk van het Oekraïense verzet in een voorts platgebombardeerde en bezette stad. Eerder werden de burgers die zich in het gigantische complex schuilhielden geëvacueerd en sinds begin deze week hebben ook honderden strijders de fabriekssite verlaten. Volgens het Russische ministerie van Defensie gaat het om 1.730 strijders, waaronder 80 gewonden.

LEES OOK. Zal het vallen van Marioepol Russisch leger tweede adem bezorgen? Of laat het Poetin net toe eindelijk écht te onderhandelen over de vrede? (+)

De strijders werden ontwapend en afgevoerd met bussen naar door Rusland gecontroleerd gebied. Gevreesd wordt dat honderden onder hen in strafkolonies worden gestopt en mogelijk aankijken tegen de doodstraf.

Maar de strijd is toch nog niet volledig gestreden, zo moet blijken uit een vandaag verspreidde korte videoboodschap van Sviatoslav Palamar, die geldt als plaatsvervangend commandant van het Azov-regiment. Hoeveel strijders zich nog in de catacomben van de fabriek bevinden en welke operatie ze plannen is niet duidelijk.

LEES OOK. Defensiespecialist over de val van hét symbool van verzet tegen de Russen: “Dit was een heel goede strategie” (+)

LEES OOK. ‘Helden van Marioepol’ mogen na drie maanden verzet vertrekken, maar hun lot is hoogst onzeker (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Oorlog in Oekraïne

Video

Keuze van de redactie