LIVE ONWEER. Onweer trekt over ons land, code oranje overal opgeheven

Na dagenlang warm en zomers weer trokken donderdag en vrijdag regen- en onweersbuien over ons land. Het KMI kondigde voor een aantal provincies code oranje aan, maar de grote schade bleef uiteindelijk uit. Volg alle ontwikkelingen hier live!

jvh, sgg
 • Waarom het warme weer zo lang blijft hangen, en er nog moeilijke maanden kunnen volgen

  Het weer is al dagenlang warm en droog in ons land, en het is nog niet meteen gedaan. Weerman Frank Deboosere vreest bovendien dat we nog moeilijke maanden zullen krijgen. Hoe komt dat? (+)

  Lekker zonnen aan de zwemvijver: deze zomer zal het allicht vaak lukken. Maar dat heeft een keerzijde. 
 • Code geel voor onweer “met veel neerslag, rukwinden en kans op hagel”: bekijk hier waar en wanneer

  Het KMI waarschuwt voor onweer donderdag: zo goed als de hele dag geldt code geel. “Tijdens de hevigste onweersbuien kunnen er neerslaghoeveelheden vallen van tien tot twintig milliliter.” Lees hier meer.
 • “Mijn buren zagen plots een vuurbal”: bliksem slaat in op woning van Frederik, gapend gat in dak

  In Desselgem (Waregem) sloeg de bliksem donderdagmorgen in op een woning. De schade is aanzienlijk: er zit een gat in het dak en een stopcontact werd uit de muur gerukt. Bewoner Frederik Seyns werd gewekt door zijn buren. “Ze hadden een vuurbal gezien.” Ook in Heule bij Kortrijk sloeg de bliksem in op een woning. Lees hier meer.

   
 • OVERZICHT. Op deze plaatsen zorgt het onweer voor schade

  Sinds woensdagavond trekt er onweer over ons land. En dat veroorzaakt op verschillende plaatsen voor schade. In Erpe-Mere raakte een vrouw zelfs zwaargewond toen een muur instortte. Een overzicht van de schade.

 • Opnieuw onweer op komst, met zelfs kleine kans op tornado: “De setting is explosief”

  Na dagenlang warm en zomers weer trekken regen- en onweersbuien over ons land. Donderdag werd er al op verschillende plaatsen schade gemeld, maar vrijdag zullen we pas het echte stormweer krijgen. “Het KMI twijfelt nog, wij niet. Wij gaan voor een level twee morgen, want de setting is vrij explosief”, zegt Nicolas Roose van NoodweerBenelux. Wat kunnen we verwachten? En is er een kans op overstromingen? Lees hier meer (+).

   
 • BREAKING

  Code oranje in provincies Luik en Luxemburg

  Intense buien met onweer of regenvlagen trekken vandaag van west naar oost over België. Tijdens die onweersbuien is er kans op veel neerslag, forse windstoten, en hagelbuien. Als gevolg daarvan geldt vrijdagnamiddag waarschuwingscode oranje in de provincies Luik en Luxemburg, in de rest van België geldt code geel. Dat meldt het KMI.

  Tegen de avond zal het opnieuw droger worden. Vannacht verlaten de laatste buien ons land via Duitsland en Nederland, en verschijnen er brede opklaringen.   
 • En later...

  Nog even doorbijten vandaag, maar zaterdag krijgen we alweer een afwisseling van zonnige perioden en wolken. Het wordt zacht, en meestal droog bij maxima van 16 tot 20 graden. Zondag wordt zonnig, met soms enkele hoge wolkenvelden. Het blijft droog, bij maxima tot 22 graden. Aan zee zorgt een zeebries voor koelere maxima tot 17 graden.

  Maandag wordt het wisselvallig met buien, en kans op lokaal onweer. De maxima liggen tussen 17 graden aan zee en 22 graden in de Kempen. Dinsdag hangen er veel wolken, en valt er vooral na de middag hier en daar nog een bui, de meeste in het binnenland. Het is koeler met maxima die in het centrum van het land nog zo'n 17 graden halen.
 • Moet je stekkers nog uittrekken, mag je douchen en andere vragen over onweer beantwoord

  Het KMI heeft code geel afgekondigd voor onweer. Mag je je paraplu openen tijdens een hevig onweer? Hoe dodelijk is een blikseminslag? En moet je je stekkers nog uittrekken? We legden enkele vragen voor aan Laurent Delobbe en Dieter Poelman, bliksemspecialisten van het KMI, en elektricien Peter Dossche. Lees hier meer (+).

 • "Focus op zuidoosten van Benelux"

  "Vandaag staat een nieuwe onweerslijn op het programma die zich volgens de meest recente informatie nog steeds zal focussen op het zuidoosten van de Benelux. Daar zijn alle ingrediënten aanwezig voor noodweer (hagel, windstoten, wateroverlast). Systeem nu al actief."
 • "Risico op wateroverlast in zuidoosten"

  Onderstaande animatie van NoodweerBenelux toont de timing van de regen en onweersbuien voor vandaag. "Rond 11 uur aan de Franse grens, 13 uur Belgisch-Nederlandse grens, rond 18 uur verlaten de buien de Benelux naar het oosten. Risico's zijn wateroverlast en hagel/windstoten in het (zuid)oosten", klinkt het.
 • Vooral in het oosten van het land dreigt onweer stevig toe te slaan: “Code oranje kan nog verder uitbreiden”

  Er trekt vrijdag opnieuw onweer over ons land. Het KMI heeft al code oranje afgekondigd voor de provincies Luik en Luxemburg, maar sluit een uitbreiding niet uit. Vooral het oosten van het land zou weleens de volle laag kunnen krijgen. Wat kunnen we wanneer verwachten? Lees hier meer (+).

   
 • BREAKING

  Code oranje in zes provincies en Brussel

  Het KMI heeft nu ook code oranje voor overvloedige regenval afgekondigd in de provincies Vlaams-Brabant, Limburg, Waals-Brabant, Namen, en het Brussels Gewest, nadat die waarschuwing eerder ook al was afgekondigd in de provincies Luik en Luxemburg.
  "Vanaf de middag/vroege namiddag trekt een intense regen- en onweerszone van zuidwest naar noordoost over ons land", klinkt het bij het KMI. "De onweersbuien kunnen tevens gepaard gaan met lokaal zeer zware windstoten en hagel. De criteria voor code oranje voor neerslag (31-50 mm in 1 uur of 41-60 mm in 6 uur) of rukwinden (minstens 90 km/u) worden, op basis van nieuwe informatie, wellicht voldaan (in een voldoende groot gebied) in provincies in de oostelijke helft van het land, maar ook elders kunnen onweders lokaal fel zijn."

 • Scholenjogging afgelast in Lennik

  Door het voorspelde stormweer is de 37ste editie van de Pajot-Jogging in Lennik afgelast. Er werden zo‘n 2.500 deelnemers verwacht. Lees hier meer (+).
 • Spanje houdt hart vast voor “buitengewoon intense” hittegolf

  De temperaturen in het zuiden van Spanje zouden zaterdag wel eens 42 graden Celsius kunnen bereiken. Er wordt door die hittegolf van “buitengewone intensiteit” dan ook gevreesd voor bosbranden en stofwolken. Lees hier meer.
   
 • Allereerste editie van School Rock Affligem afgelast door aangekondigd noodweer

   De eerste editie van School Rock Affligem op het festivalterrein van Rock Affligem gaat vrijdagnamiddag niet door. Door het aangekondigde noodweer besliste de organisatie om geen risico’s te nemen. Lees hier meer.
 • "Meeste onweer voor centrum en oosten"

  "De felle buien zullen tussen 11 en 18 uur over de Benelux trekken, van het zuidwesten naar het noordoosten", aldus Noodweer Benelux. "De meeste neerslag met onweer lijkt voor het centrum/oosten bestemd. Wateroverlast is zeker niet uitgesloten."
 • "Situatie blijft onzeker"

  "De situatie blijft op de rand van code geel/oranje", schrijft David Dehenauw, hoofd van de Wetenschappelijke Dienst Weersvoorspellingen bij het KMI op Twitter. "In overleg met de weerdiensten van Frankrijk en Nederland, en na nieuwe berekeningen hebben we code oranje uitgebreid naar enkele andere provincies. We moeten nu eenmaal een kleur kiezen. De situatie blijft echter onzeker."
 • Onweer bereikt Brussel

  Het onweer begint het zuidoosten van Brussel te bereiken, meldt NoodweerBenelux. “We zien nu dat het onweer zich actief aan het ontwikkelen is in de regio Overijse, Oud-Heverlee en alles ten zuiden van Leuven”, zegt Nicolas Roose van NoodweerBenelux. “De laatste vijf minuten alleen al zagen we duizend bliksemontladingen”.

  Er wordt verwacht dat de onweercel verder zal aangroeien richting Tienen en Sint-Truiden. “Die onweercel heeft ook hagel aan boord. Dat moeten we nu goed opvolgen, maar het is ook meteen een bevestiging van de weermodellen. Die cel zal dan verder gaan richting de provincie Limburg met een toenemende kans op randverschijnselen waaronder wateroverlast, hagel en windstoten.” Roose meldt ook dat er nog enkele buien boven Frankrijk zitten die later ook richting Wallonië en Limburg zullen trekken.

 • "Bel niet naar 112 bij gewone stormschade"

  Door het noodweer dreigen de noodcentrales vrijdagnamiddag overbelast te geraken. De FOD Binnenlandse Zaken vraagt daarom uitdrukkelijk om bij stormschade het e-loket www.1722.be te gebruiken, zodat de lijnen van het noodnummer 112 openblijven voor situaties die potentieel levensbedreigend zijn. Wie bijstand vraagt via de 1722-website moet eerst zijn of haar gemeente en contactgegevens invullen, waarna de website de aanvraag zal doorsturen naar de hulpverleningszone. De website kan je ook doorverwijzen naar een lokaal e-loket van je brandweerdienst.

  "Wacht geduldig op de komst van de brandweerploeg nadat je een aanvraag hebt ingediend, en neem niet opnieuw contact op om te informeren waar de brandweer blijft", klinkt het verder. "De brandweer bekijkt situatie per situatie en geeft voorrang aan wie mogelijk in levensgevaar is. Tijdens een storm of bij wateroverlast moet de brandweer veel aanvragen tegelijkertijd behandelen, en moet je wat langer wachten omdat de brandweer eerst mensen die in levensgevaar zijn verder moet helpen."
 • BREAKING

  Brussels Airport waarschuwt voor vertragingen, Brussels Airlines schrapt 5 vluchten

  Brussels Airport waarschuwt reizigers door het noodweer voor mogelijke vertragingen van hun vlucht. Volgens de luchthaven zijn er op dit moment nog geen vertragingen, maar zijn die de komende uren wel mogelijk. "Het zwaartepunt van het onweer wordt verwacht tussen 13.30 en 15 uur. We hebben al preventieve maatregelen genomen, maar als de bliksem en de wind te fel worden, zal dat impact hebben op de werkzaamheden op het tarmac", aldus woordvoerster Nathalie Pierard. De luchthaven raadt passagiers aan om de status van hun vlucht nauwlettend in de gaten te houden via de website. Bij vragen kunnen ze steeds de luchtvaartmaatschappij rechtstreeks contacteren. 
  Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft in overleg met buurlanden Frankrijk en Duitsland preventief al vijf vluchten geschrapt. Op die manier kunnen de werken op het tarmac, zoals het inladen van bagage, beter gespreid worden tijdens de regenbuien en kunnen vertragingen beperkt blijven. Het gaat om vluchten naar Wenen, Genève, Oslo, Rome en Kopenhagen. "Vanuit het buitenland is ons gevraagd om enkele vluchten uit het programma te halen om zo voor een betere spreiding te zorgen", verklaart woordvoerster Kim Daenen. "We doen er alles aan om de getroffen reizigers allemaal zo snel mogelijk om te boeken en op hun bestemming te krijgen."

  Zowel Brussels Airport als Brussels Airlines verklaren dat het in principe veilig is om te vliegen tijdens de onweersbuien, maar dat mogelijke vertragingen of afgelastingen vooral te wijten zijn aan het feit dat de werkzaamheden op het tarmac door felle bliksem en wind niet optimaal kunnen plaatsvinden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie