Ex-wielrenner Robbie McEwen moet door het stof na homofobe uitspraak tijdens Giro: “Sorry als ik iemand gekwetst heb”

 

Robbie McEwen heeft zich even niet populair gemaakt. De gewezen Australische topsprinter gebruikte tijdens de tiende Giro-etappe een homofobe uitdrukking.

Vincent Van Genechten

Die bewuste rit ging de geschiedenisboeken in omdat ze gewonnen werd door Biniam Girmay, na een sprintduel met Mathieu van der Poel. En omdat de Eritreeër van Intermarché-Wanty-Gobert een kurk in zijn oog kreeg op het podium, en daardoor een dag later niet meer startte.

Maar bij Eurosport zaten ze met iets anders in hun maag. Analist/commentator Robbie McEwen gebruikte tijdens de uitzending de term “fudge packers”. Dat deed hij als reactie op zijn collega, die een verhaal deed over een bezoek aan een snoepwinkel waar hij ‘fudge’ (een vaak bruinachtig stukje snoep dat erg hard op chocolade lijkt) kocht en meteen oppeuzelde.

 

 ©  rr

“Jij gaat een snoepwinkel binnen om fudge te kopen en het daarna meteen op te eten. De ‘fudge packers’ verspilden hun tijd”, zei McEwen met een homofobe uitdrukking. Bij Eurosport konden ze er niet mee lachen. Van een ontslag of tijdelijke schorsing is geen sprake, maar de Australiër - winnaar van 24 ritten in grote rondes en getrouwd met een Belgische - moest wel door het stof door zijn excuses aan te bieden.

“Ik gebruikte niet intentioneel een kwetsende uitdrukking tijdens mijn commentaar van rit 10”, aldus McEwen. “Ik heb er spijt van, zowel van de uitspraak als van het niet verontschuldigen tijdens de uitzending. Het spijt me oprecht, ook richting mijn team. Sorry als ik iemand gekwetst heb.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Giro d'Italia/Ronde van Italië

Video

Keuze van de redactie