Tweede geval van apenpokken in België vastgesteld

Er is een tweede geval van het apenpokkenvirus vastgesteld in België. Dat meldt viroloog Marc Van Ranst. Het gaat om een man uit Vlaams-Brabant.

jvh

“Een tweede geval werd vannacht gediagnosticeerd in ons labo in Leuven in een staal van een man uit Vlaams-Brabant”, aldus Van Ranst. De man is niet ernstig ziek. Zijn besmetting kwam aan het licht doordat hij de kenmerkende blaasjes en bobbeltjes op zijn handen had. “Mensen die bij zichzelf letsels zoals op deze foto (zie tweet) herkennen, kunnen best contact opnemen met hun arts”, aldus Van Ranst.

LEES OOK. Apenpokken duiken steeds meer op in Europa: wat is het en hoe kan je het krijgen? (+)

Het eerste geval van het apenpokkenvirus in België werd donderdag vastgesteld. Het gaat om een persoon uit Antwerpen. Ook de huisgenoot van die persoon vertoont symptomen, maar er moet nog uitsluitsel komen over die persoon.

De man uit Vlaams-Brabant heeft wellicht een link met die eerste patiënt: ze waren op hetzelfde feestje. Die link moet wel nog verder worden onderzocht. (Lees verder onder de tweet.)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nog geen reden tot paniek

Het apenpokkenvirus kwam tot nu toe vooral in Centraal- en West-Afrika voor. Het was eerder ook al opgedoken in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, Canada en de Verenigde Staten.

Vrijdag komen de Belgische experts bij elkaar, om een gezamenlijk plan van aanpak te bespreken. Volgens Joris Moonens van het Agentschap Zorg & Gezondheid is het echter nog niet nodig om ons zorgen te maken over verspreiding bij de brede bevolking: “De ziekte wordt enkel overgedragen bij nauw contact, dus niet bij vluchtige contacten”, klinkt het.

LEES OOK. Europese uitbraak apenpokken is ongezien en zorgwekkend (maar ze wordt géén nieuwe pandemie) (+)

De apenpokken worden veroorzaakt door een virus. Dat behoort tot dezelfde familie als de pokken, die in 1980 officieel werden uit­geroeid. De symptomen lijken ook op die van de pokken: koorts, hoofdpijn, spierpijn, rillingen en uitslag. Op de huid vormen zich blaasjes, gevuld met helder vocht of pus. Op een gegeven moment breken die blaasjes open, en vormen zich korstjes.

1 tot 4 procent van de patiënten overlijdt aan het apenpokkenvirus. Dat is een stuk minder ­gevaarlijk dan de ‘oude’ pokken, waaraan 30 procent van de patiënten stierf. De apenpokken gaan in de overgrote meerderheid van de gevallen binnen enkele weken vanzelf over.

 

 ©  via REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Apenpokkenvirus

Video

Keuze van de redactie