KFC Lentezon plant nieuwbouw met kantine en kleedkamers: “Iconische tribune blijft behouden, maar wordt vernieuwd”

De voetballers van KFC Lentezon uit Beerse na het behalen van de periodetitel eind 2018. De tribune op de achtergrond krijgt een opknapbeurt. 

De voetballers van KFC Lentezon uit Beerse na het behalen van de periodetitel eind 2018. De tribune op de achtergrond krijgt een opknapbeurt. © smb

Beerse -

Voetbalclub KFC Lentezon uit Beerse investeert de komende jaren 1,5 miljoen euro in een nieuw gebouw met kantine en kleedkamers. Ook de iconische maar verouderde voetbaltribune krijgt een opknapbeurt. Het lokaal bestuur van Beerse geeft de sportclub een investeringssubsidie van 1,1 miljoen euro en geeft de terreinen in erfpacht aan Lentezon. “We hopen in mei 2023 de nieuwbouw al in gebruik te kunnen nemen”, zegt Roel Megens, voorzitter van KFC Lentezon.

Bart Van den Langenbergh

Voetbalclub KFC Lentezon bestaat intussen 107 jaar en is met 500 spelende leden en een honderdtal bestuursleden, trainers en afgevaardigden de grootste sportvereniging van Beerse. Maar de kantine, kleedkamers en tribune zijn niet meer van deze tijd of vertonen allerlei gebreken.

Lentezon heeft daarom een aanvraag ingediend voor een nieuwbouw die verschijnt tussen het huidige A-veld en het kunstgrasveld aan de Stadionlaan in Beerse. “De huidige kantine met daarnaast de kleedkamers dateert van de jaren zeventig en wordt helemaal afgebroken”, vertelt Roel Megens, voorzitter van KFC Lentezon. “De nieuwbouw is 68 meter lang en 15 meter breed en bestaat uit een grote kantine, een kleine kantine, kleedkamers, sanitair en technische ruimten. De kleinere kantine is vooral bedoeld als belevings- en vergaderruimte. De tribune, die toch wel een iconisch bouwwerk is, wordt behouden, maar wordt wel gerenoveerd. We behouden ook vier van de zes kleedkamers onderaan die tribune. In totaal beschikken we dan over negen grote kleedkamers en ook nog twee lokalen voor de scheidsrechters.”

Voorzitter Roel Megens vierde in 2015 nog mee het 100-jarig bestaan van KFC Lentezon.

Voorzitter Roel Megens vierde in 2015 nog mee het 100-jarig bestaan van KFC Lentezon. © Bart Van den Langenbergh

Nieuwbouw

De oranje-blauwe voetbalclub heeft de nieuwbouwplannen voor de kantine grotendeels gebaseerd op de nieuwe kantine van voetbalclub KSK Weelde. Lentezon doet met Verhoeven Contracting ook een beroep op dezelfde aannemer. “Als de bouwaanvraag wordt goedgekeurd, kan de aannemer in principe in het najaar starten met de werkzaamheden. Dat heeft geen invloed op de wedstrijden van het komend seizoen”, zegt Roel Megens. “In het meest optimistische geval kunnen we de nieuwbouw al in gebruik nemen tijdens ons Lentefun-festival half mei 2023.”

Het is de bedoeling van de club om na de realisatie van het project delen van de terreinen verder te gaan ontharden. De vrijgekomen ruimte van de oude kantine wordt nadien vooral gebruikt als nieuwe fietsenstalling.

De bekende tribune van KFC Lentezon is verouderd, maar wordt wel behouden.

De bekende tribune van KFC Lentezon is verouderd, maar wordt wel behouden. © MIA UYDENS

Erfpacht en subsidie

Het lokaal bestuur van Beerse reikt de voetbalclub een serieuze helpende hand bij de realisatie van de plannen. De gemeenteraad van Beerse keurde donderdagavond unaniem een overeenkomst goed waarbij de gronden voor twintig jaar lang in erfpacht gaan naar Lentezon. Er gaat de komende jaren ook in totaal 1,1 miljoen euro naar Lentezon als investeringssubsidie. De club zelf staat nog in voor ongeveer 400.000 euro van de kosten. “Lentezon heeft een belangrijke maatschappelijke meerwaarde voor de gemeente. De voetbalclub krijgt met de erfpacht een zakelijk recht om in eigen beheer de bouw uit te voeren. Dat gebeurde eerder ook al bij de tennisclub van Beerse”, legt Hans Woestenborghs (Beerseplus), schepen van Financiën in Beerse, uit. “In de periode van 2022 en 2023 betaalt de gemeente 800.000 euro aan Lentezon. Vanaf 2026 tot en met 2031 gaat het nog om maximaal 300.000 euro in zes jaarlijkse schijven van 50.000 euro.”

Er is ook een overeenkomst bereikt met de duikschool Lucky Divers om een deel van de nieuwe kantine van Lentezon te mogen gebruiken als uitvalsbasis. Oppositielid Ben Bols (N-VA) en zijn fractie keurden de plannen mee goed, maar hij plaatste wel enkele kanttekeningen. “We moeten erop toezien dat ook andere projecten van sportclubs de nodige ondersteuning krijgen, zoals bijvoorbeeld de tafeltennisclub”, aldus Ben Bols.

KFC Lentezon aan de Stadionlaan in Beerse heeft grote nieuwbouwplannen.

KFC Lentezon aan de Stadionlaan in Beerse heeft grote nieuwbouwplannen. © MIA UYDENS

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio