GIRO 2022. ETAPPE 15 (Rivarolo Canavese - Cogne): eindelijk paradijselijke strijd bergop?

 

Op de derde zondag krijgen we eindelijk nog eens een aankomst bergop na een best pittige bergrit door de Alpen. Als Ineos Grenadiers of Bora-Hansgrohe doortrekt op de Col de Verrogne belooft het een leuke koers van een vijftigtal kilometer te worden naar het nationaal park van de Gran Paradiso.

md, hc

Start: om 12.25 in Rivarolo Canavese

Aankomst: om 17.15 uur in Cogne

Afstand: 177 km

Het parcours

3980 hoogtemeters door de Alpen, de derde zondag van de Giro wordt geen walk in the park.Aanvankelijk loopt de route nog een negentigtal kilometer door de Aostavallei, maar in het tweede deel van de etappe staan drie lange opeenvolgende beklimmingen naar Pila, Verrogne en Cogne op het menu. De drie klimmen zijn telkens langer dan tien kilometer en gaan over brede en goed geasfalteerde wegen, met een aantal haarspeldbochten ertussen. Elk col wordt meteen gevolgd door een snelle afdaling.

Als de klassementsmannen het vuur aan de lont steken op de klim naar Verrogne (14,3 kilometer, gemiddeld 7 procent stijgend) is het nog vijftig kilometer tot aan de finish. De slotklim naar Cogne is 22,4 kilometer lang, maar stijg maar gemiddeld 4,3 procent.

De favorieten

Meer dan 46 kilometer van de laatste 80 kilometer gaan bergop, dus wie wil winnen in Cogne zal over stevige klimmersbenen moeten beschikken. In tegenstelling tot de zaterdagetappe ligt de finish bergop, al is de slotklim wel eerder een loper dan de steile ondingen die in de slotweek van de Giro nog te wachten staan. De grote vraag is of de klassementsmannen zoals op de Etna een groepje vluchters laten vechten om de dagzege of zoals op de Blockhaus of in Turijn zelf zullen strijden om de ritwinst. In dat laatste geval zijn Richard Carapaz, Mikel Landa, Emanuel Buchmann, Joao Almeida, Pelle Bilbao en Jai Hindley de te kloppen mannen. Of kan Alejandro Valverde op zijn 42e zijn tweede rit in de Giro winnen? Met de technische afdaling in de finale schrijven we ook Vincenzo Nibali op.

Blijft de vlucht van de dag uit de greep van de favorieten, dan kijken we eerder naar Simon Yates, Giulio Ciccone, Bauke Mollema, Lennard Kämna en Davide Formolo.

Dit zijn de sleutelmomenten

De klim naar Verrogne - voet op bijna 60 kilometer van de streep - is de lastigste van de drie in de finale. Het zwaartepunt ligt in de eerste helft van de klim, met stukken tot 14 procent. Trekt Ineos Grenadiers hier door in functie van Carapaz of plegen de renners van Bora-Hansgrohe een putsch zoals zaterdag, dan krijgen we opnieuw een spetterende finale van meer dan een uur. Vanaf de top gaat het in technische afdaling met flink wat haarspeldbochten in één ruk naar de voet van de lange slotklim naar Cogne. Die is lang, maar niet lastig genoeg om voor grote verschillen te zorgen. De klim is een loper van gemiddeld 4,3% gemiddeld en pas in het slot het steilste stuk aan 11% om richting finish weer uit te vlakken naar lichtoplopend.

Dit moet u nog weten

Finishplaats Cogne is “het mooiste plekje van de Italiaanse Alpen”. Het ligt in de Aostavallei en op slechts enkele kilometers van de Franse grens, de voertaal is dus zowel Frans als Italiaans. Het Gran Paradiso is het oudste nationale park van Italië. Met imposante besneeuwde bergtoppen, gletsjermeertjes, alpenweiden en dikke naaldbossen populair bij toeristen en het terrein van de steenbok.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Giro d'Italia/Ronde van Italië

Video

Keuze van de redactie