Vierde geval van apenpokkenvirus bevestigd in ons land, WHO verwacht nog meer besmettingen

 © rr

Er is een vierde geval van besmetting met het apenpokkenvirus in België vastgesteld, ditmaal in Wallonië. Dat meldt viroloog Emmanuel André en wordt bevestigd door Marc Van Ranst. Net zoals de drie eerder vastgestelde gevallen is er een link met het fetisjfestival Darklands. Intussen gaat de wereldgezondheidsorganisatie WHO ervan uit dat er nog meer gevallen zullen opduiken.

jvh

“De laboranten in het UZ Leuven werken zeven dagen op zeven om een snelle diagnose te kunnen stellen voor patiënten die vermoeden dat ze het besmet zijn met het apenpokkenvirus”, schrijft André op Twitter. “Vandaag hebben we een vierde geval in België kunnen bevestigen. Deze patiënt is opgenomen in Wallonië, en heeft een link met het evenement in Antwerpen waaraan minstens twee andere besmette personen deelnamen.”

Ook Marc Van Ranst berichtte op Twitter over het vierde geval. Het zou gaan om een man uit Luik. “Het is belangrijk dat iedereen die aanwezig was op het Darklands festival waakzaam blijft voor eventuele symptomen. Indien er pokkenletsels optreden, kan er een staal worden afgenomen op een spoedgevallendienst, en moet men nauw contact met anderen vermijden.”

LEES OOK. Zijn de apenpokken het nieuwe corona? Dit zeggen de experts (+)

Twee van de drie mensen bij wie eerder een besmetting met het apenpokkenvirus werd vastgesteld, waren aanwezig op het fetisjfestival Darklands, dat in mei plaatsvond in Antwerpen. De derde besmette persoon is de partner van één van die twee andere personen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Het is belangrijk dat alle mensen met verdachte wonden zich snel aanbieden, zodat hun dokter of een spoeddienst een snelle diagnose kunnen stellen”, waarschuwt André nog.

LEES OOK. Artsen en ziekenhuizen extra waakzaam voor apenpokken, ook organisatie Belgian Pride roept op: “Denk goed na over veiligheid” (+)

De Wereldgezondheidsorganisatie gaat ervan uit dat meer gevallen van het apenpokkenvirus zullen opduiken, nu in landen extra gecontroleerd wordt op aanwezigheid van het virus. Volgens de WHO is het virus inmiddels vastgesteld in zeker twaalf landen waar de apenpokken doorgaans niet voorkomen. Bij de organisatie zijn in totaal 92 gevallen bekend en nog eens 28 vermoedelijke gevallen.

Volgens de gezondheidsorganisatie lopen personen die in nauw contact stonden met besmette mensen die al symptomen hadden de meeste risico. Het gaat dan bijvoorbeeld om hulpverleners. Zij moeten adequaat geïnformeerd worden, zegt de WHO, om zo de uitbraak te stoppen. Ook zegt de VN-organisatie binnen enkele dagen met extra adviezen te komen.

De landen waar het virus volgens de WHO is vastgesteld zijn naast ons land ook Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Portugal, Spanje, Zweden, Canada, de Verenigde Staten en Australië. Maar ook Israël en Zwitserland hebben inmiddels gevallen gerapporteerd. Volgens de WHO zijn onder de patiënten relatief veel mannen die seks hebben met andere mannen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Apenpokkenvirus

Video

Keuze van de redactie