14 supporters onwel tijdens KV Mechelen-Racing Genk: mogelijk sprake van nieuw fenomeen ‘needle spiking’

Het incident deed zich voor tijdens de wedstrijd KV Mechelen - Racing Genk, waar Wouter Vrancken afscheid nam van als coach van de thuisploeg 

Het incident deed zich voor tijdens de wedstrijd KV Mechelen - Racing Genk, waar Wouter Vrancken afscheid nam van als coach van de thuisploeg ©  BELGA

Mechelen -

Tijdens de voetbalwedstrijd KV Mechelen-Racing Genk, zaterdagavond, zijn 14 mensen onwel geworden. Wat daar de oorzaak van was, wordt nog volop onderzocht. Op sociale media circuleren ondertussen berichten dat het zou gaan om ‘needle spiking’, een fenomeen waarbij mensen worden geprikt met een injectienaald. “De eerste resultaten van het bloedonderzoek geven geruststellende resultaten aan”, laat de politie weten.

tdk, jtp

Verschillende mensen voelden zich zaterdagavond tijdens de wedstrijd tegen Genk plots duizelig en onwel en zochten medische hulp. “Acht personen zijn naar het ziekenhuis overgebracht, zes anderen kregen verzorging in de medische post van het voetbalstadion”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande van de lokale politie Mechelen-Willebroek. Op sociale media werd gewag gemaakt van erg jonge slachtoffers, maar dat bericht spreekt de politie formeel tegen.

Alle slachtoffers mochten afgelopen nacht het ziekenhuis alweer verlaten. “De eerste resultaten van de bloedonderzoeken geven geruststellende resultaten aan”, zegt Van de Sande. Alles wijst er dus op dat er geen restanten van drugs zijn aangetroffen in het bloed, al worden alle stalen wel nog verder geanalyseerd.

LEES OOK. Politie onderzoekt of 14 Mechelensupporters slachtoffer werden van ‘needle spiking’: “Je ziet het niet, je voelt het niet en je kan het achteraf ook moeilijk terugvinden”

Needle spiking

Dat er sprake zou zijn van ‘needle spiking’, waarbij iemand andere mensen een bepaalde stof - mogelijk een drug - injecteert, kon de politie nog niet bevestigen. Op de socialemediakanalen van de supporters van KV Mechelen werd zaterdagavond alleszins gewag gemaakt van een ‘prikker’ die actief was.

“De precieze omstandigheden van het voorval en wat er zich precies heeft voorgedaan wordt nog volop onderzocht”, zegt Van de Sande. Voorlopig is nog niemand opgepakt, maar er worden wel getuigen verhoord en de politie bekijkt ook de beschikbare camerabeelden.

Ook KV Mechelen heeft intussen gereageerd op het incident. “De club betreurt dat deze feiten zouden gebeurd zijn in ons stadion, met meer dan 11.000 mensen in de tribunes. KV Mechelen zal op elke mogelijke manier meewerken met de politie om dit uit te klaren”, laat de club weten.

Als de piste van ‘needle spiking’ wordt bevestigd, is het alleszins niet de eerste keer dat het opduikt in ons land. Het fenomeen kwam al eerder voor in Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland. Daar dook het op in het uitgaansmilieu. Mensen die geprikt werden, spraken van duizeligheid, maar ook van een complete black-out. In België waren er de voorbije weken al gelijkaardige meldingen in Aarlen en Gent.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over KV Mechelen

Video

Keuze van de redactie