Burger betaalt te veel, staat loopt miljoenen mis: nummerplaten zijn winstmachine sinds privatisering
Sinds de overheid bpost nummerplaten laat maken, betaalt de burger te veel voor de dienst, werd concurrentie uitgeschakeld en liep de staat miljoenen mis. Werd vooral beter van de uitbesteding: bpost. Dat besluit het Rekenhof in een vlijmscherpe audit, zo schrijft De Standaard maandag.
Volgens het Rekenhof kan “onmogelijk worden aangetoond dat de uitbesteding zuiniger en efficiënter is dan het eigen beheer”, onder meer omdat de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) het dossier van die uitbesteding niet meer in zijn archief kon terugvinden. Door de uitbesteding betaalt de burger nu een retributie van 30 euro voor een nummerplaat. Volgens het Rekenhof kan de staat niet aantonen dat die vergoeding in verhouding staat tot de kosten die de overheid zelf nog heeft.
In 2019 besliste de regering om ook de tweede concessie aan bpost toe te kennen. Daarbij werd het vorige contract niet adequaat geëvalueerd en kon de mededinging onvoldoende spelen. “Het bestek verleent een buitenproportioneel concurrentieel voordeel aan de eerste concessiehouder” via de te strenge vereisten waaraan de kandidaten moesten voldoen. Bovendien miskent het bestek volgens het Rekenhof de regelgeving over concessieovereenkomsten. Zo laat het contract bpost te vrij om prijzen te herzien wanneer de prijzen van grondstoffen nodig voor de nummerplaten wijzigen. Bij een onterechte prijsherziening in het voordeel van bpost in 2012 liep de overheid bijvoorbeeld 10 miljoen euro mis.
Tot slot is ook de controle door de overheid op de uitvoering van het contract ”ontoereikend”, stelt het Rekenhof, waardoor de staat alweer miljoenen misloopt.
Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo), onder wie de DIV valt, zegt dat hij bij een mogelijke volgende concessie de aanbevelingen van het Rekenhof zal doorvoeren en dat hij de controle op de uitvoering van het huidige contract zal opvoeren.
Hoofdpunten
Europa heeft dringend plan nodig om samen energiecrisis het hoofd te bieden: “Anders gaan we ten onder”
Hoge politiefunctionaris betrapt door collega’s terwijl hij seks had in dienstvoertuig: parket start onderzoek
Hij is leider van de grootste regeringspartij, toch staakt Paul Magnette mee: “Het is mijn recht, mijn plicht daar te zijn”
Donald Muylle, man van 100 miljoen, houdt het bescheiden: “Als ik de wereld wil zien, kijk ik wel op Google Maps”
Een onaangename verrassing, vechtpartijen en dreigen twee personages te verdrinken? Dit was de seizoensfinale van ‘Familie’
‘Thuis’ stuurt kijkers met zeven vragen de zomer in: vijf levens op het spel na seizoensfinale
Meer over Gezien?
Model wil poseren met olifanten, tot de jongste van de kudde het op haar rok heeft gemunt
Man breekt beide armen en een been wanneer hij van trein wordt geslingerd na botsing
Bestuurder spot wolf die bebouwde kom wil verkennen
Nederlandse koning Willem-Alexander grijpt in bij vraag over liefdesleven Amalia: “Sorry, ze is 18”
Meer nieuws
Na Delhaize reageert ook Carrefour met ‘kleine prijzen’ in strijd om de consument. Het moet wel
Lamkel Zé krijgt geen nieuwe kans bij Antwerp
Model wil poseren met olifanten, tot de jongste van de kudde het op haar rok heeft gemunt
Wout niet, wie dan wel? W ordt het wel zeker een massasprint? En kan Remco stunten? Vijf heikele vragen voor het BK op de weg in Middelkerke
Hooggerechtshof schrapt ‘Roe vs. Wade’: is abortus dan meteen weer verboden in de VS? En wat heeft Trump daarmee te maken?
Recht op abortus in VS op losse schroeven: Hooggerechtshof vernietigt historisch arrest Roe vs. Wade na 50 jaar