Geen groene speelplaats of extra begeleiding meer: pak Gentse scholen moet inbinden door hoge inflatie

Beeld ter illustratie. ©  ID/ Lieven Van Assche

Gent -

Een nieuwe groenere speelplaats of extra begeleiding? Daarvoor is momenteel geen budget bij de Scholengroep Katholiek Onderwijs Gent (SKOG). Het leven wordt duurder en dat dwingt ook scholen om keuzes te maken. Ze trokken dinsdag aan de alarmbel om meer budget te vragen.

Fien Lakiere

Het leven wordt ook voor schoolbesturen duurder. De kosten stijgen door de inflatie, maar de inkomsten zijn niet gevolgd, integendeel. Daardoor moeten scholen nu keuzes maken. “We willen inzetten op avontuurlijke groene speelplaatsen, maar dat zijn de eerste dingen die naar achteren worden geschoven als er geen geld is”, zegt financieel directeur Pieter Spriet van SKOG.

“We willen verder stappen zetten op de weg naar kwaliteitsvol, innovatief onderwijs. Maar doordat er minder middelen zijn, is een lekkend dak belangrijker dan innovatieve ideeën, zoals extra begeleiding van beginnende leerkrachten of een digitaal oefenplatform op het niveau van elke leerling.”

De katholieke scholengroep SKOG bestaat uit meer dan twintig scholen en internaten voor basis- en middelbaar onderwijs in Gent, waaronder Nieuwen Bosch, Sint-Lievenscollege en basisschool Crombeen. In totaal telt de groep ongeveer 8.000 leerlingen en meer dan 1.000 medewerkers. Samen met andere scholen uit het Nederlandstalig onderwijs vraagt SKOG nu meer geld van Vlaanderen.

Inhaalbeweging

“We berekenden dat we volgend schooljaar 200.000 euro minder werkingsmiddelen krijgen”, zegt Spriet. “De lonen van onze medewerkers en de energiefactuur kosten wel honderdduizenden euro’s meer. Dat betekent een verlies aan koopkracht van 1 miljoen euro in een jaar tijd. We vragen een inhaalbeweging voor de voorbije jaren waarin onze budgetten niet werden geïndexeerd.”

De plannen voor een grote innovatieve campus voor vijf middelbare scholen op de huidige Fluvius-site in de Bomastraat blijven wel overeind. “Die maken deel uit van een groot infrastructuurplan van meer dan 100 miljoen euro”, zegt Spriet. “De kosten lopen echter op, dus ook voor de nieuwe campus wordt het belangrijk een onderscheid te maken tussen wat we echt willen en wat we eventueel kunnen laten vallen.”

LEES OOK.Vijf middelbare scholen verlaten centrum Gent en vormen samen ‘superschool’ voor 2.000 leerlingen