Wintervonken van vzw sc Reinaert levert 2.000 euro op voor Voedselbank


 

 © ghl

Lochristi -

De opbrengst van drie – in plaats van de gebruikelijke vier – ‘Wintervonken’ in Sfeervelde werd dinsdagavond geschonken aan de plaatselijke Voedselbank. Die zorgt elke maand voor voedselpakketten voor 150 inwoners of 60 gezinnen in Lochristi.

De concerten van ‘Wintervonken’ van vzw SC Reinaert waren in 2021-2022 aan hun derde seizoen toe. Een nog iets lichtere jaargang door corona, maar die leverde toch nog het fraaie bedrag van 2.000 euro op. Eerder waren de buren van MOK en Luein aan de beurt, dit keer was de Voedselbank - overkoepeld door armoede-organisatie Welzijnsschakels - de gelukkige. Het leverde tijdens de bestuursvergadering in het parochiaal centrum in Dorp-West een spontaan applaus op.

“Tijdens corona is onze werking gewoon blijven doorgaan, de eerste drie maanden hebben we zelfs de voedselpakketten aan huis geleverd”, klonk het bij bestuurslid Patrick. “Nu keert onze werking stilaan weer naar normaal. De stijging van de levensduurte en de energieprijzen heeft nog niet direct een impact op de vraag naar voedsel. Momenteel bedienen we 60 gezinnen, in totaal goed voor 150 inwoners.”

De Voedselbank is meer dan een klein kamertje met wat opgestapelde blikken. Een bezoekje aan de oude dekenij – in verval en klaar voor de sloop – heeft iets weg van een rondleiding in een goed gestructureerde sobere supermarkt. Met opslagplaatsen, klaarstaande gepersonaliseerde bakken voor de vaste klanten, een opslagruimte voor kledij, alles netjes gesorteerd per soort en maat, en een aantal koelkasten en diepvriezers voor het verse voedsel dat aangeleverd wordt tegen de eerste donderdag van de maand. Ook kledij, speelgoed en materiële zaken zijn aanwezig, het hulpproject is dus meer dan het bezorgen van louter voedsel.

Meer dan voedsel

“Het levert soms mooie verhalen op”, vertellen de vrijwilligers. “Zo hebben we deze week een jonge kerel blij gemaakt, die altijd drie keer moest rijden om zijn pakket naar huis te brengen. Met de opbrengst van de kerstactie heeft hij nu een tweedehands fietskarretje gekregen. Hij heeft het net afgehaald en is ermee in de wolken. Hij kan nu ook uitstapjes maken met zijn hondje. Zoiets bezorgt ons kippenvel. In de toekomst willen we trouwens meer gaan inzetten op sociale aspecten, zoals de koffiestop die we straks hier in de tuin gaan organiseren.” Voor hoelang nog, blijft de hamvraag. “Voorlopig mogen we hier blijven, tot eind 2022. Er zijn gesprekken met de gemeente aan de gang en er zijn uitwegen. Maar daarover kunnen we nog niets zeggen”, besluit Patrick Goossens. (Geert Herman)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio