President Xi verdedigt Chinese mensenrechtenbalans tegenover VN-commissaris: “Geen enkel land is perfect”

De Chinese president Xi Jinping 

De Chinese president Xi Jinping ©  BELGAIMAGE

De Chinese president Xi Jinping heeft woensdag een onderhoud gehad met Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. Dat meldt de Chinese staatstelevisie CCTV. Dinsdag waren er nieuwe documenten gelekt over de repressie van de Oeigoerse moslimminderheid in de autonome regio Xinjiang.

jvhBron: BELGA

De Verenigde Staten beschuldigen China ervan dat het “op het hoogste niveau” het geweld tegen Oeigoeren steunt. Bachelet zal ook Xinjiang bezoeken. Toch belooft het bezoek netelig te worden, want Bachelet zal zich er niet vrij kunnen bewegen. Ze loopt het risico om gebruikt te worden door de Chinese autoriteiten, die zichzelf zo zouden kunnen vrijpleiten.

LEES OOK. China noemt hen “studenten”, maar ze worden vervolgd en opgesloten: gehackte documenten tonen schokkende behandeling van Oeigoeren in strafkampen (+)

“Mensenrechtenkwesties moeten niet gepolitiseerd of geïnstrumentaliseerd worden, er moet niet met twee maten en twee gewichten gewerkt worden”, zei Xi Jinping aan Bachelet tijdens een videoconferentie. “De situatie is anders in ieder land. Mensenrechten moeten zich ontwikkelen afhankelijk van de nationale situatie. Geen enkel land is perfect op het vlak van mensenrechten.”

Een consortium van veertien buitenlandse media publiceerde dinsdag documenten die afkomstig zijn van de hacking van computers van de politie van Xinjiang. De documenten geven een grauw beeld van de situatie van Oeigoeren in Xinjiang. Duizenden foto’s tonen beelden van talrijke gevangenen, onder wie vrouwen, minderjarigen en ouderen, in detentiekampen. De documenten wijzen erop dat de repressie opgelegd is door de hoogste regionen van de Chinese staat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over China

Video

Keuze van de redactie