Minister Verlinden pleit voor snelle invoering rijbewijs met punten, maar niet alle Vivaldi-partijen zijn voor idee gewonnen

 

 ©  BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) pleit voor de snelle invoering van het rijbewijs met punten. Ze sluit zich met haar pleidooi aan bij het instituut voor verkeersveiligheid Vias, dat dinsdag een lans brak voor datzelfde rijbewijs met punten. Maar lang niet alle Vivaldi-partijen vinden het een goed idee.

Bron: BELGA

Het rijbewijs met punten staat al jaren op de politieke agenda. Het moet helpen het aantal verkeersovertredingen op onze wegen terug te dringen. Ons land telde vorig jaar 484 verkeersdoden en meer dan 40.000 gewonden.

Minister Verlinden wijst erop dat de politie gerichte controles uitvoert, maar om het aantal dodelijke slachtoffers naar nul te herleiden, is verdere actie nodig. “Het rijbewijs met punten ligt al veel te lang op tafel. Hoog tijd om woorden om te zetten in daden”, aldus de minister. 

Hardleerse wegpiraten

Ze benadrukt dat de focus niet ligt op bestuurders die één overtreding gaat, maar dat de hardleerse wegpiraten  uit het verkeer moet worden gehaald. “Hardleerse chauffeurs mogen niet langer het gevoel hebben dat ze hun overtredingen kunnen afkopen. Ze moeten het niet alleen voelen in hun portemonnee, maar gedwongen worden om hun gedrag effectief aan te passen.”

De minister roept daarom alle partijen op het rijbewijs met punten snel in te voeren. Binnen de meerderheid was de MR jarenlang een koele minnaar van het principe. Maar niet alleen die partij is nu ook tegen. Ook de PS loopt binnen de federale meerderheid niet over van enthousiasme en ook Open VLD plaatst voorbehoud bij de invoering, zo bleek woensdag tijdens het vragenuurtje in de plenaire Kamer.

Joris Vandenbroucke (Vooruit) en Jef Van den Bergh (CD&V) schaarden zich in de Kamer wel achter een recente studie van Vias om de onmiddellijke invoering te bepleiten. “Na de analyse is het tijd voor daden”, stelde ook Nicolas Parent (Ecolo-Groen). Maar er kwam vooral veel tegenkanting. Van de Franstalige liberalen van de MR is al langer geweten dat ze het rijbewijs met punten niet bepaald een warm hart toedragen. Zusterpartij Open VLD ziet het wel zitten als een middel om wie onverantwoord gedrag vertoont aan te pakken. Maar als het gaat om bijvoorbeeld mensen die veel op de baan zijn en kleine overtredingen begaan - denk aan thuisverpleging - “dan passen we voor deze pestmaatregel”, zei Marianne Verhaert.

Voor de PS maakte Laurence Zanchetta duidelijk dat ze de invoering geen warm hart toedraagt. Ze vond dat het rapport van Vias behoorlijk genuanceerd was en benadrukte dat het rijbewijs met punten geen mirakeloplossing voor alle problemen is. “Voor ons telt niet de theorie, maar de praktijk. En dat betekent meer inzetten op controles en sensibilisering.”

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) wil tegen 21 juli met een plan naar de regeringstafel stappen, na overleg met zijn collega’s van Justitie en Binnenlandse Zaken. Zonder expliciet te zeggen dat het rijbewijs met punten er effectief zal komen, leek Gilkinet er wel voorstander van. Hij merkte op dat de trieste balans op onze wegen opnieuw op het niveau staat van voor de coronacrisis. “De slechte cijfers zijn geen fataliteit”, benadrukte hij evenwel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Annelies Verlinden

Video

Keuze van de redactie