België bestelt 1.250 dosissen van vaccin tegen apenpokken, aantal gevallen zal twee keer per week gepubliceerd worden

 

 ©  REUTERS

België gaat intekenen op de Europese aankoop van vaccins tegen apenpokken en bestelt 1.250 dosissen. De federale regering heeft het licht daarvoor net op groen gezet. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Met die dosissen kunnen 625 personen ingeënt worden. Het aantal gevallen in ons land zal elke week twee keer gepubliceerd worden, klinkt het verder.

gjs

Net zoals dat tijdens de coronacrisis gebeurde, wordt de aankoop van vaccins tegen apenpokken onderhandeld door de Europese Unie en kunnen lidstaten daar op intekenen. Dat vaccin is er op dit moment nog niet, maar de bestelling van 1.250 dosissen voor ons land is wel geplaatst. Dat gaat ons land doen bij de nieuwe Europese autoriteit voor gezondheidscrisissen HERA.

“Deze vaccins willen we in het bijzonder inzetten voor zorgverleners met een hoog risico na blootstelling doordat ze bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt hebben van persoonlijke beschermingsmiddelen of wanneer er zich een risico op ernstige ziekte voordoet”, zegt minister Vandenbroucke. “Het nieuwe initiatief dat de Europese Commissie genomen heeft om vanuit het Europese HERA samen vaccins aan te kopen, werkt. Zo zijn we beter voorbereid op toekomstige pandemieën en kunnen we samen met andere Europese lidstaten sneller beslissen en tot gezamenlijke aankoop over gaan.”

Twee keer per week

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) heeft in het parlement dan weer verklaard dat het aantal mensen dat besmet is met het apenpokkenvirus twee keer per week - op woensdag en vrijdag - gecommuniceerd zal worden.

Naar aanleiding van een vraag van Open VLD-parlementslid Freya Saeys zei Crevits dat er aan contactopsporing gedaan wordt. Het virus verspreidt zich namelijk via nauwe contacten tussen mensen. Hiervoor wordt al samengewerkt met het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Zij hebben, aldus de minister, al ervaring met dit soort contactopsporing.

Vanuit verschillende fracties in het parlement werd de minister ook gewezen op de homofobe reacties en de framing rond het virus in de media. Crevits veroordeelde deze reacties en vertelde het parlement dat ze voor de communicatie over het virus samenwerkt met Sensoa, het Vlaamse expertisecentrum voor seksuele gezondheid, omwille van de aard van de verspreiding van het virus, en dat er al een brief werd rondgestuurd naar huisartsen met alle informatie over het virus.

Zes gevallen in ons land

Gezondheidsinstituut Sciensano maakte verder bekend dat er in ons land zes gevallen van het apenpokkenvirus zijn bevestigd. Er is ook één waarschijnlijk geval. Het gaat om zeven mannen die seks hebben met mannen. Buiten Afrika zijn er al minstens 243 infecties vastgesteld. In het Verenigd Koninkrijk zijn het er inmiddels 78.

Op het Europese vasteland voeren Spanje met 52 besmettingen en Portugal (49) de lijst aan. In Frankrijk zijn er zeven, Nederland en België volgen met zes bevestigde gevallen, een meer dan in Duitsland en Italië. Buiten Europa is het virus geconstateerd in onder meer Australië, de VS, Canada, Israël en de Verenigde Arabische Emiraten. In de meeste gevallen gaat het om jonge mannen die seks met andere mannen hebben gehad, meldt de Europese gezondheidsdienst ECDC

De ECDC zei eerder dat de kans klein is dat het virus zich op grote schaal verspreidt in Europa, maar de dienst verwacht wel dat de doorgaans milde ziekte zich verder uitbreidt onder bepaalde groepen, zoals mensen met meerdere sekspartners. De Wereldgezondheidsorganisatie had het deze week over een vooralsnog beheersbare uitbraak.NIettegenstaande het geen seksueel overdraagbare aandoening is, is de kans op verspreiding bij nauw contact groter.

In een aantal landen krijgen geïnfecteerden het advies zich enkele weken te isoleren. Onder meer in Nederland wordt ook gevraagd aan mensen die contact hebben gehad met iemand die positief testte op het apenpokkenvirus om tot drie weken in quarantaine te gaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie