UPDATE. Tienerfestival We R Young in Hasselt stilgelegd: 22 meisjes onwel geworden, mogelijk sprake van ‘needle spiking’

Hasselt -

Het Hasseltse tienerfestival We R Young is woensdag rond 18 uur door de ordediensten stilgelegd nadat 22 meisjes onwel waren geworden. Een van de meisjes zou een prikwonde vertonen. Of het echt om needle spiking gaat, moet onderzoek uitwijzen.

Om 17 uur voelde een eerste meisje zich ziekjes en meldde zich aan bij de verpleegpost. “Ze vertelde er dat ze een prik zou gevoeld hebben”, zegt Hasselts burgemeester Steven Vandeput (N-VA). “Het probleem met ‘needle spiking’ deinde op de festivalweide al snel uit tot een vijftiental personen, allemaal meisjes. We hebben meteen ons noodinterventieplan opgestart en zijn in overleg gegaan met de ordediensten om het festival meteen te beëindigen. Dat is even voor 18 uur gebeurd, waarna het hele terrein ontruimd is.”

“De mensen die zich onwel voelden, werden eerst op het terrein verzorgd. Ook de gerechtelijke instanties kwamen op het terrein om te bekijken hoe een en ander gebeurd kan zijn. Maar voorlopig is er geen spoor van mogelijke schuldigen. Uiteindelijk hebben 22 kinderen zich gemeld bij de eerstehulppost omdat ze onwel waren. Vier daarvan zijn per ambulance afgevoerd naar het Jessa Ziekenhuis. Twee kinderen werden door hun ouders naar de spoeddienst gereden.”

“Bij de meeste kinderen is hyperventilatie vastgesteld. Zij werden verzorgd op het terrein. Bij één meisje zou effectief een prikwonde vastgesteld zijn, maar het onderzoek loopt verder. Ook in het ziekenhuis worden de nodige testen uitgevoerd.”

 

 © Dirk Jacobs

KPM-cup

Voor heel wat ouders kwam er een verrassend telefoontje van hun kinderen die plots twee uur vroeger dan het geplande einduur van 20 uur moesten opgehaald worden. In de buurt werd het dan ook behoorlijk druk door passerende voertuigen.

Donderdag vindt normaal gezien de KPM-cup skaten plaats op hetzelfde terrein. “We hebben geen aanwijzingen dat dit niet meer kan, dus de KPM-cup gaat door. Dit is ook een ander evenement met vrije toegang. Maar de medewerkers gaan wel een bijkomende briefing vooraf krijgen, om de veiligheidsmaatregelen nog eens te onderlijnen”, zegt Vandeput.

DJ

 

 © Dirk Jacobs

 

 ©  Dirk Jacobs

 

 ©  Dirk Jacobs

 

 © Dirk Jacobs

 

 ©  Dirk Jacobs

 

 © Dirk Jacobs

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie