Grootschalig onderzoek van Sciensano: “Bescherming coronavaccins neemt snel af”
De bescherming die de coronavaccins bieden tegen een besmetting met het virus neemt na enkele maanden stevig af. Vooral tegen de omikronvariant is dat het geval. Dat blijkt uit de resultaten van een grootschalige studie van gezondheidsinstituut Sciensano bij anderhalf miljoen Belgen. De vaccins blijven wel beschermen tegen een ziekenhuisopname door de omikronvariant.
Sciensano voerde de studie uit in de periode van juli 2021 tot april 2022 bij 1,43 miljoen mensen, waarover Sciensano donderdag bericht op zijn website. De onderzoekers maakten een onderscheid tussen de bescherming die de coronavaccins bieden tegen een symptomatische infectie (lichte ziekteverschijnselen) en tegen een hospitalisatie.
De bescherming tegen een symptomatische infectie met de deltavariant daalde van 81 procent na 100 tot 150 dagen tot 56 procent bij mensen die een basisvaccinatie kregen. Bij een boostervaccinatie werd de initiële bescherming opgetrokken tot 84 procent.
De bescherming tegen een symptomatische infectie met de omikronvariant daalde van slechts 37 procent na 100 tot 150 dagen tot nog maar 18 procent bij mensen die een basisvaccinatie kregen. Bij een boostervaccinatie werd de initiële bescherming daar opgetrokken tot 52 procent, om na 100 tot 150 dagen weer af te nemen tot 25 procent. De immuniteit opgebouwd na een besmetting, in combinatie met een boostervaccin, zorgde voor een bescherming van 67 procent tegen symptomatische infectie.
Beter beschermd tegen hospitalisatie
De coronavaccins boden wel een veel hogere bescherming tegen hospitalisatie. Tegen de deltavariant was dat na een boostervaccin 93 procent om na 100 tot 150 dagen af te nemen tot 87 procent. Tegen de omikronvariant daalde de bescherming tegen hospitalisatie van een boostervaccin na 100 tot 150 dagen tot 66 procent.
Sciensano concludeert dat de bescherming van de coronavaccins tegen symptomatische infectie snel afneemt, maar dat de bescherming tegen hospitalisaties stabieler blijft. De boostervaccinatie weet de bescherming wat verder op te trekken, en opgebouwde immuniteit na een besmetting biedt extra bescherming, die minstens een jaar blijft.
Hoofdpunten
Na verstrengingen in VS laait bij ons net discussie over modernisering van abortuswet op: iedereen kijkt naar CD&V voor doorbraak
Arena stort in bij stierengevechten in Colombia: minstens vier doden en 500 gewonden
“We hadden net alles uitgepraat”: echtgenoot in rouw nadat Sandra (32) neergeschoten werd door buurman met wie ze verhouding had
Hoe Poetin Wit-Rusland steeds meer bij de oorlog in Oekraïne betrekt: “Het land is de controle over het buitenlands en defensiebeleid kwijt”
Bestuurder 4x4-wagen valt in slaap en knalt tegen omheining, maar blijft wonderwel ongedeerd: “Gelukkig heb ik een veilige auto”
Geen brons voor Belgian Lions op WK 3x3: Frankrijk is in absolute thriller te sterk ondanks spelerstekort
Meer over Coronavaccin
Novak Djokovic weigert vaccinatie en ziet zo US Open-deelname door de neus geboord: “Beslissing ligt bij de Amerikaanse regering”
Gezondheidsministers herhalen oproep voor vervollediging vaccinatie
Coronavaccins redden in eerste jaar bijna 20 miljoen levens, blijkt uit studie
EMA zet licht op groen voor coronavaccin van Valneva
Meer nieuws
BEDPRAAT. “Hij stootte zichzelf bij me naar binnen en ademde zwaar in mijn oor. En toen fluisterde hij in mijn oor”
Toerist pest paard door vingers in de neus te steken: dier schrikt en verwondt drie mensen tijdens garnaalfeesten
Vriendengroep kan dader van steekpartij in het nauw drijven: “Bedankje gekregen van de politie”
De Vlaming die 26.526 studentenkamers in heel Europa heeft: “De kotmadam van de beurs? Ik ben heel trots op die naam”
Telg van Nederlandse wielerfamilie die de liefde en koersplezier vond in België: wat u moet weten over kersvers kampioene Kim de Baat
Wout van Aert deelt plaagstootje uit aan Tim Merlier na BK: “Dat hij geluk heeft dat ik geblesseerd ben”