Boetiek Free Style sluit na 39 jaar: “Op zondag bleef ik open voor de bloemisten”

39 jaar als zelfstandige, altijd met de glimlach 

39 jaar als zelfstandige, altijd met de glimlach © ghl

Lochristi -

De zoete inval was het zaterdagnamiddag bij ‘Boetiek Free Style’ in Dorp-West. Na een uitverkoop van enkele maanden ging de deur van de kledingzaak van Annie Vervaet (62, tot dinsdag nog) na 39 jaar definitief dicht. “Ik denk dat ik - na Toon (van Optiek Vandeweghe, nvdr.) de oudste zelfstandige was van Lochristi”, vertelt ze.

De fietsclub, enkele ‘Lootse vrouwen’ - ook al een clubje van zelfstandigen - en familieleden: ze kwamen Annie allemaal uitzwaaien op haar laatste dag waardoor ‘Free Style’ eerder een bloemenwinkel leek. “Het doet mij plezier om veel mensen nog eens terug te zien. Ik zette het op Facebook om nog langs te komen en ik meende het ook echt”, klinkt het bij Annie, die dus net de kaap van veertig jaar zelfstandige niet rondt. “Johan gaat in september met pensioen en ik heb altijd gezegd dat we samen gingen stoppen. Anders had ik nog een jaar voortgedaan.”

Paulien en Lena vieren samen met oma

Paulien en Lena vieren samen met oma © ghl

De laatste broeken, aan vijf euro

De laatste broeken, aan vijf euro © ghl

De zoete inval midden de bloemen in Free Style

De zoete inval midden de bloemen in Free Style © ghl

Persoonlijke band

Het zelfstandig avontuur begon net na hun huwelijk, toen nog aan de overkant en in Dorp-Oost, waar nu Larmuseau huist. “Daar ben ik in 1983 mijn kledingzaak begonnen, ik was zwanger van mijn dochter. Na twee jaar ben ik dan naar deze locatie verhuisd.” Annie heeft altijd een persoonlijke band opgebouwd met de klanten die dan ook hondstrouw waren: “Ik kocht geen collectie omdat dat of dat mode was, maar ik had altijd in mijn achterhoofd wat bij wie of voor wie zou passen”, vertelt ze. Ook de mannen vonden er hun gading. “Veel klanten zeggen waar gaat mijn man nu zijn kleren moeten kopen”, lacht ze. “Als iemand binnenkwam wist ik meteen welke maat ik uit de rekken moest halen.” Tot een tiental jaar geleden bleef de boetiek ook open op zondagvoormiddag. “Dat deed ik dan voor de bloemisten de in de week geen tijd hadden. Ik verkocht op die twee uur soms meer dan op een gewone dag.”

Opvallend: na de laatste uren van de uitverkoop blijft er zo goed als niks over, behalve een aantal kleurrijke zomerbroeken. “Net omdat ik ieders smaak kende”, aldus Annie. “De laatste dagen ging het heel snel, ik verkocht soms tien kleedjes tegelijk. Wat overbleef ging ik naar het goede doel, de Voedselbank, brengen. Helaas zal dat niet zoveel meer zijn.”

Tijden zijn veranderd

Dat de tijden veranderd zijn voor de Lootse handelszaken, moet je een lokale zelfstandige na 40 jaar natuurlijk niet meer duidelijk maken. “De klaagzang over de grote ketens langs de steenweg is niet echt aan mij besteed. Ik heb geen klant minder gehad omdat er een C&A kwam. Mensen proberen dat natuurlijk wel eens, maar komen toch terug naar hun vertrouwde winkel. Corona heeft er wel voor gezorgd dat er nog meer via het internet wordt gekocht. Als je recent als eens in het postkantoor was, weet je het wel hoeveel rekken en dozen daar staan om terug te brengen naar de Zalando’s van deze wereld.”

Lootse zelfstandige vrouwen, ze zoeken mekaar op

Lootse zelfstandige vrouwen, ze zoeken mekaar op © ghl

Annie en haar zus

Annie en haar zus © ghl

En nu...

In een zwart gat zal Annie van ‘Free Style’ in geen geval terechtkomen na zaterdag. “Er zijn zoveel dingen die ik graag doe. We hebben vier kleinkinderen, die ook graag bij oma - omi als ze iets nodig hebben - zijn. We gaan graag samen naar de zee. Ik ga ook graag fietsen en wandelen, en zal nu ook tijd hebben om een boek te lezen. Mijn ouders zijn beide 88 en wonen nog zelfstandig, ook voor hen zal ik meer tijd hebben. Als zelfstandige in een winkel moet je er altijd zijn. Je leeft dan volgens de bel. Als ik nu met iemand iets wou afspreken, was dat noodgedwongen over de middag.”

Spijt heeft Annie niet, wanneer ze voor de laatste keer doet wat ze duizenden keren heeft gedaan: het rek met de overblijvende kledingstukken binnenrollen. “Ik heb het zelf beslist, dus heb ik er geen spijt van. De mensen gaan mij wel missen, en ik hen. Vooral de sympathie zal mij bijblijven. Ik weet veel van de klanten, en zij van mij. Herbeginnen zou ik in deze tijden niet meer doen. Het is onbegonnen werk om nu nog een cliënteel uit te bouwen. Klanten komen na generaties ook voor jou naar de winkel, anders klopt het verhaal als zelfstandige niet”, besluit ze. Met een glaasje cava met de laatste vrienden die haar nog eens komen uitzwaaien in Boetiek ‘Free Style.’

De laatste keer... het rek staat voorgoed binnen

De laatste keer... het rek staat voorgoed binnen © ghl

(Geert Herman)

 

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio