Roeien World Cup Belgrado

Drie Gentenaars plaatsen zich voor de B-finale van de World Cup

Tim Brys (KR Club Gent), Gaston Mercier, Ward Lemmelijn, Ruben Claeys (KR Sport Gent) in het water. 

Tim Brys (KR Club Gent), Gaston Mercier, Ward Lemmelijn, Ruben Claeys (KR Sport Gent) in het water. © BLL 

Aaron Andries, Tim Brys en Ruben Claeys zullen op de slotdag van de eerste World Cupmanche van dit seizoen de B-finale roeien. Dit wordt een race voor de plaatsen zeven tot twaalf en dat valt helemaal te rijmen met de ambitie waarmee het drietal naar Belgrado afreisde.

De youngsters van het Belgisch roeiteam, Aaron Andries en Tristan Vandenbussche, troffen in hun halvefinalerace de Kroatische broers Sinkovic, goud in dubbeltwee op de OS 2016 en in Tokio, de Nederlandse Olympische zilverenmedaillewinaars Metsemaekers-Broenink en de Chinezen Ni-Liu, brons in Tokyo. Het leek haast een Olympische finale, want de andere tegenstanders waren de Britten en de Polen, respectievelijk de nummers vier en vijf in Tokio. Ondanks dat sterke Olympisch geweld, lieten beide Belgische talenten zich daardoor niet zomaar wegroeien. Halfweg kwamen ze als vijfde door op minder dan vier seconden van de Kroatische kampioenen. Op 500m van het einde was het verschil nog steeds geen vijf seconden en bedroeg hun achterstand op de felbegeerde derde plaats om die A-finale te halen amper twee seconden. In de slotmeters voelden de jonge Belgen duidelijk aan dat die derde plaats er niet meer in zat en spaarden ze hun krachten voor de B-finale die ze normaliter zondagochtend om 9.45 uur mogen roeien.  

Zware dubbelvier

In het Belgisch kamp werd het ook uitkijken naar de zware dubbelvier, een project dat bondscoach Müller opstartte met als enig doel Parijs 2024 halen. Tim Brys, vijfde op de OS in de lichte dubbeltwee, loodste zijn ploegmaten Gaston Mercier, Ward Lemmelijn en Ruben Claeys in de herkansing naar een eervolle vierde plaats op minder dan vier seconden van de Poolse winnaars. Slechts de eerste twee plaatsten zich voor de A-finale. De Belgen mogen wel naar de B-finale en daarin treffen ze onder andere alweer de Britse vice Olympische kampioenen, die door onze landgenoten in die halvefinalerace op een achterstand van meer dan twee seconden werden geroeid.(bll)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio