Opnieuw oldtimers in Wintercircus: expo brengt verleden van iconisch gebouw tot leven

Na jaren van leegstand en werken valt er opnieuw iets te zien in de etalage van het Wintercircus. 

Na jaren van leegstand en werken valt er opnieuw iets te zien in de etalage van het Wintercircus. ©  Stad Gent

Gent -

45 jaar na de sluiting van garage Mahy in het Wintercircus kan je er opnieuw oldtimers bewonderen. In afwachting van een nieuwe toekomst opent vrijdag een gratis tentoonstelling die de geschiedenis vertelt van het circus dat een autogarage werd.

Fien Lakiere

Een opvallende rode oldtimer geeft de vroegere etalage van het Wintercircus in de Lammerstraat opnieuw kleur. Twee oldtimers, oude benzinepompen, de gerestaureerde smeerputten en foto’s van wagens uit de collectie van garage Mahy brengen een deel van de geschiedenis van het opvallende gebouw opnieuw tot leven. (lees verder onder foto’s)

De smeerputten waar auto’s werden hersteld, zijn behouden bij de restauratie. 

De smeerputten waar auto’s werden hersteld, zijn behouden bij de restauratie. ©  Stad Gent

In een van de putten staat tijdelijk weer een wagen. 

In een van de putten staat tijdelijk weer een wagen. ©  Stad Gent

Naast auto’s en foto’s staan er tijdelijk ook benzinepompen in het Wintercircus. 

Naast auto’s en foto’s staan er tijdelijk ook benzinepompen in het Wintercircus. ©  Stad Gent

Van 1954 tot 1977 bood het Wintercircus onderdak aan garage Mahy. Stamvader Ghislain Mahy startte er niet alleen een Fiatgarage, maar verzamelde ook een indrukwekkende collectie oldtimers. Ooit stonden er meer dan duizend wagens geparkeerd in het gebouw, dat sinds 1938 in het bezit was van de familie. Na de sluiting van de garage in 1977 bleven enkel de oldtimers over en twintig jaar later verkocht de familie Mahy het Wintercircus aan de Stad.

De oldtimers werden tijdens een enorme verhuisoperatie een voor een naar buiten gereden en getakeld en verdwenen uit Gent. Vorig jaar keerde een aantal van de wagens terug voor een expo op de Vynckier-site, maar nu zijn twee wagens opnieuw te zien op de plek waar het allemaal begon.

Paardenmanege

De oldtimers maken deel uit van een tijdelijke tentoonstelling over het Wintercircus. Naast de Mahy-jaren wordt ook de circustijd van het gebouw belicht. In de vroegere paardenmanege komen bijvoorbeeld de loopcirkels van de paarden terug via beeld en geluid. (lees verder onder foto)

Zowel de garage als het circus komen aan bod. 

Zowel de garage als het circus komen aan bod. ©  Stad Gent

Rondom de middenpiste wordt de geschiedenis van het gebouw zelf uit de doeken gedaan, vanaf de bouw tot de grote verwoestende brand en de recente werken. Het Wintercircus is na jaren werken volledig gerestaureerd en in ere hersteld. Vanaf 2023 wordt het gebouw voor 75 jaar in erfpacht gegeven als centrum voor technologie en entertainment.

De tentoonstelling komt er in afwachting van die invulling en is vanaf 10 juni gratis te bezoeken. Op vrijdag, zaterdag en zondag kan je van 10 tot 17 uur binnenlopen via de Sint-Pietersnieuwstraat. Tijdens de Gentse Feesten is de expo elke dag open. Er worden ook rondleidingen met gids georganiseerd.

LEES OOK. Uitbater mag er 75 jaar in blijven: deal over Wintercircus en nieuwe concertzaal is bijna rond

De expo leert je alles over de geschiedenis van het bouwwerk. 

De expo leert je alles over de geschiedenis van het bouwwerk. ©  Stad Gent

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio