Twee lichamen gevonden in zoektocht naar vermiste Britse journalist en Braziliaanse expert in Amazonewoud: “Aan een boom vastgebonden”

Tijdens de zoektocht naar de vermiste Britse journalist Dom Phillips en onderzoeker Bruno Araujo Pereira zijn twee lichamen gevonden. Ze waren vastgebonden aan een boom in het Braziliaanse Amazonewoud. Vermoedelijk gaat het om hun stoffelijke resten, maar dat werd nog niet officieel bevestigd.

jvh, gjsBron: BELGA

Al sinds zondagochtend 5 juni ontbreekt elk spoor naar de Britse journalist Dom Phillips (57). Ook Bruno Araujo Pereira (41), expert in inheemse culturen, raakte vermist. Het duo werd voor het laatst gezien in de buurt van Sao Rafael, in de omgeving van de Javarivallei in het Braziliaanse Amazonewoud. Na een moeizame zoektocht in het moeilijk doordringbaar gebied, zijn zondagnacht dan toch twee lichamen gevonden.

De familie van de journalist werd daarover ingelicht door de Britse ambassade in Brazilië, schrijft The Guardian. “Hij vertelde ons niet waar de lichamen gevonden werden, maar wel dat ze vastgebonden waren aan een boom en nog niet geïdentificeerd waren”, zegt schoonbroer Paul Sherwood. Volgens Phillips’ vrouw gaat het wel degelijk om haar man. Al willen de autoriteiten dat voorlopig niet bevestigen. De federale politie ontkent zelfs nog dat er lichamen zijn gevonden.

LEES OOK. Volledig uitkleden en veel geweld: Oekraïense vluchtelingen getuigen over mensonterende behandeling in Russische kampen

 ©  EPA-EFE

Spullen gevonden

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro liet tijdens een interview op CBN Radio wel weten dat de slachtoffers “kwaad was aangedaan”. En dat “hun ingewanden, die drijvend in de rivier werden teruggevonden, op DNA worden onderzocht.”

Zaterdag had de federale politie al een rugzak, broek en schoenen gevonden die vermoedelijk van de twee vermiste mannen waren. Volgens lokale autoriteiten is er vorige week ook bloed gevonden in een boot. De eigenaar – die ook in het bezit was van munitie en drugs – werd gearresteerd.

Al eerder bedreigd

Phillips en Pereira werden al voor hun verdwijning bedreigd, meldden lokale organisaties. Ze kregen doodsbedreigingen van mijnbouwers en houtkappers die illegaal aan de slag zijn in het Amazonegebied omdat de journalist al meerdere keren zulke illegale operaties in kaart had gebracht. Of die dreigementen verband houden met de verdwijning, is nog onzeker.

Pereira werkte voor het Braziliaanse overheidsagentschap als inheems expert. Phillips schreef voor The Guardian, The New York Times en de Washington Post in Brazilië. Ze waren op pad in de Javari-vallei om interviews te doen voor een boek over milieubehoud. In het gebied vinden steeds meer illegale activiteiten plaats, zoals visvangst, houtkap, mijnbouw en drugshandel.

De twee werden zondag verwacht in Atalaia do Norte, vlak bij de grens met Peru, maar kwamen nooit terug van hun boottocht. Die tocht ging normaal drie uur duren maar acht uur later was er van hen nog steeds geen spoor.

 ©  AP

archiefbeeld Dom Philips ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen