Sloop van pastorie is begonnen: “Vreemd om de bureaukamer waar je 39 jaar werkte te zien verdwijnen”

© RTV

Olen -

In het centrum van Onze-Lieve-Vrouw-Olen is maandagochtend gestart met de afbraak van de pastorie. Het is een eerste concrete stap in de richting van de realisatie van een nieuw gemeentelijk administratief centrum op dezelfde plaats. Pastoor Jos Van Loon (78) kwam even een kijkje nemen toen de slopers hun werk deden.

Marc Peeters

De priester heeft 39 jaar in de pastorie gewoond. “Je weet wat er gaat gebeuren, maar het voelt toch allemaal een beetje raar aan”, zegt Van Loon. “Daarnet ging de kamer tegen de vlakte waar mijn bureau heeft gestaan en waar ik heel veel uren heb doorgebracht. Straks is de slaapkamer aan de andere kant van het huis aan de beurt. Over een paar dagen zal alles verdwenen zijn.”

Jos Van Loon verhuisde niet zolang geleden naar een appartement in Sint-Jozef-Olen. “Ik ben er inmiddels 78 maar het is de bedoeling dat ik tot mijn 80ste toch nog allerlei taken zal blijven uitvoeren. Als de gezondheid het allemaal toelaat tenminste.” Na de pastorij verdwijnt in zekere zin straks ook de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Olen. Dat wil zeggen: het gebouw blijft staan, maar het wordt ontwijd en zal als bibliotheek deel gaan uitmaken van het nieuwe administratief centrum.

Over een paar dagen is de pastorie verdwenen.

Over een paar dagen is de pastorie verdwenen. © Marc Peeters

Pastoor Van Loon stelt zich geen vragen meer bij de geplande ontwijding. “Voor de besluitvorming hierover is de nodige tijd uitgetrokken en alle processen zijn ook op een democratische manier verlopen. Er wordt nu uitgevoerd wat beslist werd. Zo gaat dat. De werking in de twee andere kerken in Olen wordt wel verdergezet.”

Grootste flater

Toch is niet iedereen even gelukkig met de evolutie en de plannen van het gemeentebestuur. Op het aankondigingsbord tegen de gevel van de kerk, waar in het verleden vaak kerkelijke affiches werden opgehangen, heeft iemand met krijt de boodschap: ‘Hier komt de grootste Olense Flater. Het is een financiële kater’ genoteerd.

Op een bord tegen de gevel van de kerk werd een bedenking geschreven.

Op een bord tegen de gevel van de kerk werd een bedenking geschreven. © Marc Peeters

Volgens sommigen een profetische boodschap, anderen vinden het ongepast dat het gebouw, vandaag nog steeds een kerk, wordt gebruikt voor politieke boodschappen. “Steeds meer mensen stellen zich vragen”, zegt een buurtbewoner. “Parkeren in de buurt van het dorpsplein wordt steeds moeilijker. Er staan vlakbij nog enkele woonprojecten op stapel. Die mensen hebben ook auto’s. Moeten we het bestemmingsverkeer richting gemeentehuis er ook nog eens bijnemen?”

Dezelfde buur vraagt zich af of een nieuw gemeentehuis sowieso noodzakelijk is. “Vroeg of laat komen er toch opnieuw fusies aan tussen gemeentebesturen. Is dat dure gebouw hier dan nog een verantwoorde investering?”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio