Zelfs de sneeuwbeer woont er nu: meer dan 1.000 soorten leven samen in Gents natuurgebied

 
MARIAKERKE -

De grootoorvleermuis en de sneeuwbeer zijn voor het eerst waargenomen in de Bourgoyen. Er vliegen ook een honderdtal verschillende soorten wilde bijen en wespen rond. Veel soorten in het Gentse natuurgebied doet het goed. “Dat bewijst dat de aanwezigheid van de mens in ons natuurgebied niet echt verstorend werkt ern het natuurbeheer zijn vruchten afwerpt.”

Geert Neyt

In de Bourgoyen leven 1.135 verschillende planten- en diersoorten naast elkaar. Dat is een van bevindingen van de 1.000-soortendag die afgelopen weekend meer dan 150 natuurliefhebbers en echte kenners op de been bracht.

Met de smartphone of camera in de hand trokken zij zaterdag en zondag kriskras door de Bourgoyen-Ossemeersen om op de meest afgelegen plekjes planten en dieren te spotten. “In 24 uur hebben we geprobeerd meer dan 1.000 verschillende soorten waar te nemen”, zegt Pieter Vangansbeke, conservator van het natuurgebied.

 

 ©  Frank Maes

 

 ©  Claudine Decloedt

Met succes. Er werden liefst 1.135 verschillende soorten waargenomen. “We wisten dat de biodiversiteit in de Bourgoyen groot was, omdat het beheer daar de jongste jaren ook op is afgestemd. Maar we zijn toch positief verrast over de ontdekking van sommige soorten. Het is ook een bewijs dat de soms talrijke aanwezigheid van de mens in ons natuurgebied niet echt verstorend werkt.”

Grootoorvleermuis

“Omdat het een heel warme zaterdagavond was, prijken onder de meer dan 700 geregistreerde diersoorten heel wat nachtvlinders”, zegt Vangansbeke. “De zwartrandgrasuil, bijvoorbeeld, was nog nooit waargenomen in Oost-Vlaanderen. We zijn er ook in geslaagd een grootoorvleermuis te zien, eveneens een primeur voor de Bourgoyen.”

En wat dan te denken van de aanwezigheid van een sneeuwbeer? Voor u naar de uitgang rent: een sneeuwbeer is een nachtvlindertje, maar wel zo mooi en puur dat geen echte beer ertegenop kan.(lees verder onder de foto’s)

De sneeuwbeer is een nachtvlindertje, dat voor het eerst is gezien in de Bourgoyen. 

De sneeuwbeer is een nachtvlindertje, dat voor het eerst is gezien in de Bourgoyen. ©  Benny Cottele

Ook voor het eerst gezien: de grootoorvleermuis. 

Ook voor het eerst gezien: de grootoorvleermuis. ©  dpw

Welke grote dieren hoopt de conservator de komende jaren nog te verwelkomen in de Bourgoyen? “Bevers zijn er al, maar we hopen ook op de otter. Die is in opmars maar heeft helder water nodig en veel vis. De lepelaar zouden we graag lokken met een kunstmatig broedeiland. Reeën leven al in de Vinderhoutse Bossen maar zie ik niet zo snel de R4 kruisen.”

En de wolf ? “Die zal vroeg of laat wel in Oost-Vlaanderen opduiken, maar de Bourgoyen lijken me toch een maatje te klein voor dat dier.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio