“De arbeidswet ligt dwars”: genderneutrale toiletten zijn dan toch nog niet de norm in Gent

Aan de Muide vind je al een genderneutraal openbaar toilet. 

Aan de Muide vind je al een genderneutraal openbaar toilet. ©  FVV

Gent -

Zes maanden geleden startte Stad Gent met het ‘genderneutraal’ maken van de openbare toiletten, maar veel is sindsdien nog niet veranderd. “Er werd geen budget voorzien én we botsen op de hogere regelgeving”, zegt bevoegd schepen Hafsa El-Bazioui (Groen).

Max Dedulle

Voor veel trans- en non-binaire personen zijn openbare toiletten stresserende plaatsen, omdat ze zich zowel in mannen- als in vrouwen-wc’s niet comfortabel voelen. Daarom begon Stad Gent in december 2021 met het ‘genderneutraal’ maken van toiletten, zowel de openbare als die voor het stadspersoneel.

Maar dat is niet zo eenvoudig als het lijkt, gaf schepen El-Bazioui dinsdagavond aan na een vraag van gemeenteraadslid Emilie Peeters (Vooruit). “Zo moeten we volgens de arbeidswetgeving als werkgever in aparte dames- en herentoiletten voorzien. Een bijkomend genderneutraal toilet kan, maar dat vergt extra ruimte die er niet altijd is.”

Onder meer in de Dublinstraat zijn iconen voor mannen en vrouwen afgeschaft. 

Onder meer in de Dublinstraat zijn iconen voor mannen en vrouwen afgeschaft. ©  fvv

Zes maanden is niet genoeg voor nieuwbouw. Zo krijgt ook het nieuwe Stadskantoor op de Zuid nog ‘gewoon’ toiletten voor mannen en vrouwen. “Het ontwerp kon niet meer worden aangepast”, zegt El-Bazioui.

“Wel komt er genderinclusieve signalisatie in het publiek sanitair: geen symbooltjes van een man en een vrouw, maar een aanduiding van de voorzieningen die aanwezig zijn.” Die symbolen, van onder meer een urinoir, vind je nu al in veel openbare toiletblokken.

De focus ligt dus op bouw- en verbouwprojecten in de verdere toekomst. Afgelopen najaar opende in het Voorhavenpark aan de Muide al een eerste genderneutraal openbaar toilet.

LEES OOK. Gedaan met één wc voor mannen en één voor vrouwen: genderneutrale toiletten worden de norm in Gent

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio