Wielerclub eert stichter en dorpsfiguur Jefke De Rijk: “Pa had afschuw van dokters”

Jefke De Rijk (helemaal rechts) richtte in 1972 zijn eigen wielertoeristenclub op: WTC De Rappe Wielen. 

Jefke De Rijk (helemaal rechts) richtte in 1972 zijn eigen wielertoeristenclub op: WTC De Rappe Wielen. © RR

RAVELS -

“Nooit ging onze pa naar de dokter. Pas toen het niet anders kon, liet hij zich onderzoeken en bleek zijn ziekte onomkeerbaar”, zegt Patrick De Rijk (56), zoon van overleden dorpsfiguur Jefke De Rijk uit Weelde (Ravels). Vijftig jaar nadat Jefke zijn eigen wielerclub oprichtte, organiseert WTC De Rappe Wielen nu een herdenkingsrit voor hem.

Eddy Meulemans

Als uitbater van een meubel- en carnavalswinkel in de Koning Albertstraat was Jefke De Rijk een bekend dorpsfiguur in Weelde, maar ook ver daarbuiten. “Onze pa was een goedlachse kerel, altijd in voor een grapje”, zegt zoon Patrick. “Zo was hij voor ons, voor zijn vrouw en zijn vijf kinderen, maar ook voor zijn klanten. Met een lach en een zwans kon hij iedereen voor zich winnen. Hij wilde altijd goed doen voor iedereen. Soms was hij ook gewoon té goed.”

Zoon Patrick De Rijk is zelf nog altijd actief lid van De Rappe Wielen. 

Zoon Patrick De Rijk is zelf nog altijd actief lid van De Rappe Wielen. © RR

Geliefd

In juli 2010 moesten de familie en de hele dorpsgemeenschap in Weelde plots afscheid nemen van Jefke. “Van dokters had pa een soort van afschuw, tot hij in de lente van 2010 verplicht werd om een grondig onderzoek te ondergaan”, zegt Patrick. ”Helaas werd toen een agressieve hersentumor vastgesteld. Amper vier maanden later hebben we hem al moeten afgeven. Het was een schok voor ons, maar ook voor veel andere mensen in Weelde en omstreken. Onze pa was heel geliefd, ook in de lokale wielermilieus. De koers, dat was zijn grote passie.”

Verre reizen en luxe interesseerden Jefke niet. “Het liefst van al was hij gewoon thuis of ging hij fietsen in de buurt. Dat was zijn lange leven.” Zo richtte hij in 1972 zijn eigen wielertoeristenclub op in Weelde: WTC De Rappe Wielen, of afgekort DRW. De afkorting was tegelijk een verwijzing naar de stichter en sponsor: De Rijk Weelde. Vandaag, vijftig jaar later, is DRW nog altijd springlevend en telt de club liefst 42 leden. Zoon Patrick De Rijk is nu de secretaris van de club.

Herdenkingsrit

Komende zondag organiseert het huidige clubbestuur een Herdenkingsrit Jefke De Rijk. De memorialroute is 75 kilometer lang en loopt over mooie en landelijke wegen in Ravels en de omliggende grensgemeenten Baarle-Hertog, Baarle-Nassau, Rijkevorsel, Beerse en Merksplas. De rit vertrekt aan sportcafé ’t Molenslop, achter het gemeentehuis van Ravels in deelgemeente Weelde. Inschrijven kan tussen 8u en 11u.

Eerder dit jaar organiseerde WTC De Rappe Wielen ook al twee andere populaire klassiekers voor wielertoeristen: de Acht van Weelde en de Molenslop Express.

Jefke De Rijk, dorpsfiguur, stichter en sponsor van WTC De Rappe Wielen.

Jefke De Rijk, dorpsfiguur, stichter en sponsor van WTC De Rappe Wielen. © RR

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio