Bulgaarse bende smokkelde ‘lookalikes’ van Gent naar Engeland: vanaf 6.000 euro voor één reis

 

 ©  REUTERS

Gent -

Een bende Bulgaarse mensensmokkelaars is woensdag in Gent voor de rechter verschenen. De vijf mannen smokkelden slachtoffers met een paspoort van een lookalike via de ferry of Eurostar naar het Verenigd Koninkrijk.

Simon Dekaezemaker

Een groep Bulgaren smokkelde tussen 2019 en 2020 verschillende personen vanuit Gent naar het Verenigd Koninkrijk. “Een ticket kostte 6.000 à 12.000 euro”, legde procureur woensdag uit in de rechtbank. “Ze zochten telkens een kennis die leek op de persoon die ze gingen smokkelen en die kreeg dan zijn paspoort.”

De slachtoffers werden met een taxi of door een kennis van de smokkelaars opgepikt en zo van Gent naar Calais gebracht. Daar stapten ze dan de ferry op. Soms brachten ze hen ook naar Brussel-Zuid, om ze daar op de Eurostar naar het Verenigd Koninkrijk te krijgen.

40 maanden celstraf

Vijf Bulgaren werden uiteindelijk voor de rechter gedaagd. Het openbaar ministerie tilde zwaar aan de feiten en vorderde effectieve celstraffen van 40 en 30 maanden voor de ‘leidinggevenden’. Voor de anderen werd een werkstraf gevraagd. Elke beklaagde riskeert ook een fikse geldboete.

Tegen 29 juni buigt de rechtbank zich over de zaak. De advocaten van de beklaagden betwisten de vereniging. “Mijn cliënt heeft enkel zijn neef geholpen”, pleitte Filip Van Hende. “Van geldgewin was geen sprake.” Daarop pikte advocaat Raan Colman in. “Ik vraag dan ook volmondig de vrijspraak.”

LEES OOK.Hotel aan de Muide gebruikt door mensensmokkelaars: bendeleider krijgt 10 jaar cel

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio