Bijna een museumstuk: tegen het einde van dit jaar zijn deze vuilniskorven voorgoed verleden tijd

Deze vuilnisbakken zijn binnenkort verleden tijd in Gent. 

Deze vuilnisbakken zijn binnenkort verleden tijd in Gent. ©  fvv

Gent -

Ze zijn al met uitsterven bedreigd, maar tegen het einde van het jaar verdwijnen de ronde afvalkorven en de oude groene vuilnisbakken definitief uit het Gentse straatbeeld. Ze worden vervangen door de groene korven van 100 liter, waarvan onze stad er momenteel al 2.000 telt.

Max Dedulle

Gent telt momenteel 2.375 publieke afvalkorven. Een dikke 2.000 daarvan zijn de balkvormige, groene exemplaren. Die hebben een peukenbakje en zijn groot genoeg voor onder meer pizzadozen.

Hier en daar, vooral aan bushokjes, vind je nog de oude ronde vuilnisbakken. In de Gentse parken kan je al eens een groene afvalbak van het type ‘Capitole’ tegenkomen. Maar ook die zijn met uitsterven bedreigd.

Herkenbaar

Ivago is al vier jaar bezig aan een grote vernieuwingsoperatie, en die zou eind dit jaar voltooid moeten zijn. Dat blijkt uit informatie die gemeenteraadslid Ronny Rysermans (N-VA) opvroeg in de gemeenteraad. Wegens de coronacrisis liep het vervangen van de afvalkorven wat vertraging op.

“Het doel is om overal in Gent dezelfde afvalbak te zien”, zegt schepen van Netheid Bram Van Braeckevelt (Groen). “Dat zorgt voor herkenbaarheid en is efficiënt voor het onderhoud.”

De groene afvalkorven zijn de enige die je nog zal zien in Gent. 

De groene afvalkorven zijn de enige die je nog zal zien in Gent. ©  fvv

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio