Duitse regering kondigt tweede fase van noodplan gasbevoorrading af: “Toestand aanzienlijk verslechterd”

De Duitse minister van Economie Robert Habeck heeft donderdag de alarmfase van het nationaal noodplan voor gasbevoorrading afgekondigd. Aanleiding is de verminderde aanvoer van gas uit Rusland. “Vanaf nu is gas een schaars goed in Duitsland”, klonk het tijdens een persconferentie.

evdgBron: BELGA, Zei

Met het oog op de verminderde gastoevoer vanuit Rusland via de pijpleiding Nord Stream 1 heeft de federale minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen) het noodplan voor gas op scherp gezet. “We hebben een storing in de gasvoorziening in Duitsland”, zei Habeck tijdens een persconferentie. “Vanaf nu is gas een schaars goed in Duitsland.”

De eerste fase van het noodplan - de zogenaamde early warning - werd eind maart al geactiveerd. De alarmfase is de tweede fase van het noodplan. Deze fase houdt volgens het plan in dat er een storing is in de gasvoorziening of een buitengewoon hoge vraag naar gas, die leidt tot een “aanzienlijke verslechtering van de gasbevoorradingstoestand”. Het alarmniveau is ook een voorwaarde voor de plannen van de federale regering om het gasverbruik in de elektriciteitssector terug te dringen en meer gebruik te maken van kolencentrales.

LEES OOK. Moskou bedreigt Litouwen openlijk met ernstige maatregelen, land is overtuigd: “Oekraïne is geen eindstation”

Kraan nog verder dicht?

Moskou heeft de voorbije weken de gastoevoer naar Duitsland duidelijk verminderd. Berlijn houdt er rekening mee dat Rusland de kraan nog verder dicht zal draaien. “We zitten in een gascrisis”, aldus de Duitse minister van Economie Robert Habeck donderdag. Hij spreekt van een “economische aanval” door de Russische president Vladimir Poetin.

Na de alarmfase is er nog een noodgevalfase, waarbij de staat moet ingrijpen om ervoor te zorgen dat beschermde klanten, zoals de gezinnen, gas blijven krijgen. In de noodgevalfase kan de overheid overgaan tot rantsoenering. Gezinnen en ziekenhuizen zouden dan prioriteit krijgen. Zover is het nog niet. “De leveringszekerheid is momenteel gegarandeerd”, aldus Habeck. “Maar men moet zich niet wentelen in een vals gevoel van veiligheid.”

Duitsland is voor meer dan een derde van zijn aardgas afhankelijk van Rusland. Het land is volop bezig de gasvoorraden aan te vullen, met het oog op de winter. Die gasvoorraden zitten momenteel op 58 procent, tegen november moet dat volgens de Duitse wet naar 90 procent stijgen.

LEES OOK. Rusland “hoopt op hongersnood”, en rooft massa’s graan uit Oekraïne

LEES OOK. Regering verfijnt afschakelplan voor gas, maar gaan we het ook nodig hebben? Solidariteit is ons grootste probleem

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Oorlog in Oekraïne

Video

Keuze van de redactie