Dankzij Jarne (23) bieden studenten elkaar een luisterend oor: “Wie naar de psycholoog gaat, wordt niet meer scheef bekeken”

 

 ©  fvv

Gent -

De studententijd is niet voor iedereen een even onbezorgde periode. Speciaal voor wie al eens zijn hart wil luchten, richtte UGent-student Jarne Ghijsels (23) een chatlijn op die helemaal draait op vrijwilligers. “Luisteren is belangrijker dan het oplossen van problemen.”

Max Dedulle

Sinds vrijdag mag Jarne Ghijsels zich niet alleen student biomedische wetenschappen noemen, maar ook ‘Student van het jaar’. Een bekroning omdat hij zich inzet voor het mentale welzijn van zijn medestudenten. Zo voerde Jarne al actie voor meer studentenpsychologen aan de Universiteit Gent.

Zijn belangrijkste verwezenlijking is wellicht Epione, een chatlijn die hij samen met medestudente Oshin Ghiotto heeft opgericht. “Bij ons kunnen studenten anoniem terecht voor een gesprek. Een dertigtal vrijwilligers biedt hen een luisterend oor. Het zijn stuk voor stuk ook studenten, dus ze kunnen zich goed inleven in de problemen waar anderen mee zitten.”

Veel van de vrijwilligers zijn studenten psychologie. “Ongeveer de helft studeert iets anders. Zo kan het gebeuren dat je met een ingenieur of economiestudent zit te chatten”, zegt Jarne. “Iedereen heeft een opleiding gekregen bij Awel (de anonieme bel- en chatlijn voor kinderen en jongeren, red.), dus we weten wat we doen. Extra aandacht gaat daarbij naar het omgaan met meldingen van grensoverschrijdend gedrag.” (lees verder onder de foto)

Jarne werd door jeugdschepen Hafsa El-Bazioui (Groen) uitgeroepen tot Student van het jaar. 

Jarne werd door jeugdschepen Hafsa El-Bazioui (Groen) uitgeroepen tot Student van het jaar. ©  fvv

De belangrijkste kwaliteit die een vrijwilliger moet hebben? Goed kunnen luisteren, vindt Jarne. “Het is soms verleidelijk om meteen met oplossingen te willen komen, maar vaak doet het al deugd om gewoon eens je hart te luchten. Bij grotere problemen verwijzen we door naar externe hulp.”

Initiatieven als Epione zijn broodnodig. Volgens onderzoek kampt bijna de helft van de studenten met depressieve gevoelens. De coronacrisis heeft het er niet op verbeterd.

“Toch merk ik ook een positieve evolutie”, zegt Jarne. “Mentaal welzijn wordt steeds beter bespreekbaar. Wie naar de psycholoog gaat, wordt niet meer als ‘zielig’ gezien. De tijd waarin je er van uitging dat het zonder hulp wel zou lukken, is voorbij. Ook studenten zijn steeds meer bereid om hulp te zoeken en te aanvaarden, en dat is een goeie evolutie.”

Jarne’s engagement gaat niet onopgemerkt voorbij: vrijdag werd hij door jeugdschepen Hafsa El-Bazioui (Groen) uitgeroepen tot Student van het jaar 2022. “Fijn, maar uiteraard doe ik het hier niet voor. Het is vooral een bekroning voor de vele vrijwilligers. Hopelijk kunnen we onze werking volgend jaar nog uitbreiden.”

epione.sittool.net

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs