50 migranten dood aangetroffen in vrachtwagen in Texas: “Kruiden moesten stank van lijken verdoezelen”

© Reuters

Nabij de Amerikaanse stad San Antonio, in de staat Texas, zijn maandag de lichamen van 50 personen aangetroffen in een vrachtwagen. Waarschijnlijk gaat het om migranten die illegaal de VS probeerden te bereiken.

adb, evdg, jvhBron: KSAT, News4SA, CNN, Reuters, Belga

De lichamen werden maandag aangetroffen in een vrachtwagen nabij de luchtmachtbasis Lackland Air Force Base. Een man die in de buurt aan het werken was, zou maandag omstreeks 17.50 uur de hulpdiensten hebben verwittigd, nadat hij hulpgeroep hoorde uit de vrachtwagen – die geparkeerd was op een afgelegen landweg – en lichamen zag liggen in de oplegger.

Brandweerlui die ter plaatse kwamen, vonden naar verluidt “stapels lichamen” in de oplegger, en veel mensen die te verzwakt waren om zelf uit de vrachtwagen te raken. In eerste instantie was er volgens de lokale politie sprake van 46 slachtoffers, maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador had het dinsdag tijdens een persconferentie over 50 doden. “22 uit Mexico, zeven uit Guatemala, twee uit Honduras, en negentien van wie de nationaliteit nog niet bekend is.” Het gaat naar verluidt om “tieners en jongvolwassenen”, zowel mannen als vrouwen. Vermoedelijk gaat het om een fataal afgelopen poging tot mensensmokkel.

 

 ©  AFP

16 overlevenden aangetroffen

Er werden ook 16 levende personen – 12 volwassen en 4 minderjarigen – aangetroffen in de vrachtwagen. Zij waren “bij bewustzijn” en werden met zware uitdrogingsverschijnselen overgebracht naar ziekenhuizen in de buurt, negen van hen verkeerden in kritieke toestand.

De politie betwijfelt ook of alle migranten die zich in de vrachtwagen bevonden, reeds werden teruggevonden. Mogelijk gingen verschillende overlevenden op de vlucht. Hoeveel mensen er zich in de vrachtwagen bevonden, is dan ook nog steeds onduidelijk.

 

 ©  REUTERS

Drie personen opgepakt

Volgens een woordvoerder van de lokale brandweer werd er geen water aangetroffen in de vrachtwagen, voelden de slachtoffers heet aan, en waren de overlevenden uitgeput door de hitte. Vermoedelijk kwamen de slachtoffers dus om het leven door oververhitting: het was maandag 38 graden in San Antonio.

Er is een federaal onderzoek opgestart naar de tragedie. Er zijn al drie personen opgepakt, maar volgens de lokale politie is het niet zeker dat zij gelinkt kunnen worden aan de overlijdens. De politie is inmiddels op zoek naar de chauffeur van de truck, die zijn voertuig achterliet op een afgelegen plek.

Verzwarend in dat opzicht is dat een aantal van de aangetroffen lichamen bestrooid zouden zijn geweest met biefstukkruiden, om de stank te verdoezelen. Dat zegt althans een politieagent aan de krant Texas Tribune. Volgens dezelfde bron werden verschillende andere lijken gevonden in de nabijgelegen omgeving, wat erop zou kunnen wijzen dat sommigen een poging hebben ondernomen om te ontsnappen aan de verzengende hitte.

 

 ©  EPA-EFE

“Schuld van Biden”

“Het is een immense tragedie”, reageerde de Mexicaanse president Lopez Obrador op een persconferentie. De Mexicaanse consul is op weg naar de plaats des onheils. Ook de burgemeester van San Antonio sprak van een “vreselijke menselijke tragedie”.

De Republikeinse gouverneur van Texas, Greg Abbott, greep het drama echter aan om met een beschuldigende vinger te wijzen naar de Amerikaanse president Joe Biden. “Deze doden zijn de verantwoordelijkheid van Biden. Ze zijn het resultaat van zijn dodelijke opengrenzenpolitiek”, klonk het.

LEES OOK. Biden probeert bij te sturen, maar ook niet te hard: hoe migratiepolitiek sinds Trump amper is veranderd (+)

Volgens het Witte Huis wordt het “absoluut afschuwelijke nieuws” van dichtbij opgevolgd, liet woordvoerster Karine Jean-Pierre weten. President Biden, die voor een NAVO-top naar Madrid is afgereisd, wordt “regelmatig op de hoogte gebracht” over de situatie, klinkt het.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  REUTERS

 

 ©  REUTERS

 

 ©  AFP

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Verenigde Staten

Video

Keuze van de redactie