VS “geschokt” door gevangenenruil tussen België en Iran: “Absurde overeenkomst”

De in Iran ter dood veroordeelde Ahmadreza Djalali (links) en de in België opgesloten Assadollah Asadi. 

De in Iran ter dood veroordeelde Ahmadreza Djalali (links) en de in België opgesloten Assadollah Asadi. 

Vanuit de Verenigde Staten komt er forse kritiek op een protocol voor een gevangenenruil tussen België en Iran. De veroordeelde VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali zou daardoor kunnen vrijkomen.

“Ik was geschokt toen ik ontdekte dat de Belgische regering een deal heeft gesloten met de grootste sponsor van terrorisme ter wereld en van plan is een Iraanse terrorist terug te sturen naar Iran om daar nog meer terroristische daden te beramen”, dat zegt de het republikeinse congreslid Randy Weber uit Texas in een video op Twitter. “Deze absurde overeenkomst gaat nu ter goedkeuring naar het Belgische parlement. En nu erkennen wij het dreigende gevaar van deze zogenaamde overeenkomst en willen wij de alarmbel luiden dat dit niet mag gebeuren. Je vangt geen dodelijke slang om hem gewoon terug te zetten in de slangenkuil. Het zal van België een veilige haven maken voor terrorisme. Dit is niet alleen verkeerd, maar het is immoreel en het zal Europa en Amerika onveilig maken en ervoor zorgen dat het rijp is voor meer terrorisme door toedoen van het Iraanse regime.”

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dat het protocol bestaat, raakte vrijdag bekend. Het heeft niet enkel betrekking op Iran, maar ook op India en de Verenigde Arabische Emiraten. De regering diende in de Kamer een instemmingswet in die de komende week besproken wordt in de bevoegde commissie.

Dat protocol zou het toelaten om Iraniërs die in België veroordeeld zijn, hun straf in hun moederland te ­laten uitzitten, en omgekeerd. De ratificatie komt er na maanden van intensieve contacten tussen België en Iran over twee gevangenen: de Zweeds-Iraanse Ahmadreza Djalali en de Iraniër Assadollah Assadi.

LEES OOK. België sluit in alle stilte akkoord met Iran om gevangenen te ruilen

Eerder dit jaar klonk nog dat er geen wettelijk kader is voor een uitwisseling van gevangenen. Dat herhaalde De Croo op 15 juni nogmaals in het parlement, zonder melding te maken van het reeds afgesloten verdrag.

 (sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Iran

Video

Keuze van de redactie