Nederlandse schrijver en dichter Remco Campert is overleden
De Nederlandse schrijver en dichter Remco Campert is in de nacht van zondag op maandag in Amsterdam overleden. Dat meldt uitgeverij De Bezige Bij namens de familie. In een persbericht noemt de uitgeverij Campert, die 92 jaar werd, “een virtuoos auteur en een van de meest geliefde schrijvers” van de Nederlandstalige literatuur.
Campert is bij het grote publiek vooral bekend voor zijn roman ‘Het leven is vurrukkulluk’ (uit 1961). Net als ‘Tjeempie! of Liesje in Luiletterland’ (1968) groeide ‘Het leven is vurrukkulluk’ uit tot een hedendaagse klassieker. Verder was hij ook een gevierd dichter: in 1976 kreeg hij de P.C. Hooftprijs voor zijn poëzie. In 2015 volgde de Prijs der Nederlandse Letteren.
Begin jaren 50 liet Campert voor het eerst van zich horen. Samen met Gerrit Kouwenaar en Hugo Claus werd hij opgenomen in de ‘Atonaal’-bloemlezing (1951). Die groep “jonge, hemelbestormende dichters werd aangeduid als de Vijftigers en ontketende een revolutie in de Nederlandstalige poëzie en literatuur”.
Ironische toon
Het werk van Campert wordt gekenmerkt door een weemoedige, ironische toon. Veel is autobiografisch en heeft als thema de confrontatie tussen droom en werkelijkheid. Vaak ook gaan zijn verhalen over mislukking, machteloosheid of verdriet, maar het wordt nooit zwaar. “Ik wil graag een lichte toon hebben. Anders wordt het bij mij veel woordgeraas met een steeds kleiner inhoudje. Ik vind het leuk de mensen aan het lachen te maken’’, zei hij ooit.
Campert schreef ruim honderd romans, verhalenbundels en gedichtenbundels. Daarnaast publiceerde hij talloze columns. Zo had hij jaren een column met Jan Mulder in de Volkskrant (CaMu).
“Decennialang lezers ontroerd”
Uitgever Francien Schuursma van De Bezige Bij wijst erop dat Campert ruim zeventig jaar “onlosmakelijk was verbonden met onze uitgeverij. Zijn vriendschap en zijn loyaliteit aan ons huis waren voor ons van onschatbare waarde en zullen blijvend worden gekoesterd. Decennialang heeft zijn werk lezers geïnspireerd en ontroerd. Het is mijn stellige overtuiging dat de woorden van Remco Campert, ook voor toekomstige generaties, springlevend zullen blijven.”
De uitgever wijst erop dat in 2017 de regels uit Camperts verzetsgedicht “Iemand stelt de vraag” werden aangebracht op het pand van de uitgeverij. De beroemde eerste regel luidt: ‘Verzet begint niet met grote woorden / maar met kleine daden’.
Hoofdpunten
Antwerp en Anderlecht zonder problemen naar play-offs Conference League! Youngsters blinken uit
Moeder ziet zoons haar man toetakelen met Rambo-mes: “Ik weet niet of ik hen nog mijn zoons kan noemen”
Gezinsuitje draait uit op drama: man (43) komt om bij bezoek aan De Lilse Bergen
Felle buien en mogelijk onweer voorspeld: het maakt de hitte nog minder draaglijk, maar moeten we ook vrezen voor wateroverlast?
Zo veel kost een nachtje slapen bij Vlamingen in Frankrijk, bekend uit datingprogramma ‘B&B zoekt lief’
ONZE PUNTEN. Een 19-jarige met fijne voetjes en een 17-jarig jeugdproduct met lef doen Antwerp wervelen
Meer over Remco Campert
Remco Campert, de ‘schilder van de taal’ die overal lol in zag, “het liefst van al in tegenslag”
De val die Remco Evenepoel tot opgave dwong: over vangrail, aanrijding door collega en ondersteund door ploegmaats over finish
Mathieu van der Poel over hoe hij het wielrennen verandert en Remco Evenepoel: “Hij is soms op het randje”
De laatste rechte lijn van Deborah Campert: “Ik heb een slordig leven achter de rug. Remco en ik zijn ook altijd heel ontrouw geweest”
Meer nieuws
Arctische gebieden warmen sneller op dan verwacht, en dat heeft gevolgen voor originele klimaatmodellen
19-jarige wielertoerist overleden na aanrijding in Limburgse Zutendaal
Oekraïens ministerie van Defensie lacht met Russen op de Krim: “Jullie hebben de verkeerde bestemming gekozen’
Hier waren vijf granaataanslagen in één week tijd: “Ze moeten het leger inzetten”
Van hart tot hersenen: dit doet de hittegolf met je lichaam
Waarom weermannen en -vrouwen geen grapjes meer maken