Hoge Gezondheidsraad adviseert tweede boosterprik voor alle volwassenen na zomer

Vanaf september kan de campagne voor het tweede boostervaccin van start gaan. Voor de nieuwe booster zijn eerst de risicogroepen en het zorgpersoneel aan de beurt. Dat is tenminste de aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad, waarover Het Laatste Nieuws bericht. De ministers van Volksgezondheid moeten woensdag op de interministeriële conferentie de knoop doorhakken.

jvhBron: BELGA

De Hoge Gezondheidsraad herhaalt eerst het belang van de eerste boosterdosis voor alle volwassenen, naast kinderen en adolescenten met een risico op ernstige ziekte, en in het bijzonder voor 65-plussers en voor mensen met onderliggende aandoeningen en/of een verzwakt immuunsysteem. “Een op de zeven Vlaamse volwassenen heeft die eerste booster nog niet gehaald en die mensen worden wetenschappelijk als onbeschermd gezien”, zegt professor Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie, in Het Laatste Nieuws. In Wallonië en Brussel ligt de dekkingsgraad van de eerste booster zelfs nog lager: haalde in Vlaanderen 85 procent van de volwassenen die derde prik, dan deed in Wallonië dat slechts 67 procent, in Brussel minder dan de helft (49 procent).

Voorts beveelt de HGR aan om alle prioritaire groepen voor begin oktober een extra booster te geven, met net als voor de eerste booster een interval van ten minste drie en bij voorkeur zes maanden tussen beide boosters. Het gaat om risicogroepen, zoals 65-plussers, personen met een verzwakte immuniteit, kinderen, jongvolwassenen en volwassenen met een onderliggende aandoening én zwangere vrouwen. Ook zorgpersoneel, niet-verzorgend personeel in zorginstellingen, en personen die samenwonen met iemand uit een risicogroep zouden dan aan de beurt zijn.

In tweede instantie zou het aan de 50- tot 64-jarigen zijn met risicofactoren als obesitas, tabakverslaving en alcoholgebruik, blijkt uit het advies. Vervolgens is een booster mogelijk voor 18- tot 64-jarigen in goede gezondheid, ook al geeft de HGR hen een lage prioriteit. Voor jongeren onder de achttien jaar tot slot is er geen revaccinatie gepland en wordt gewacht op bijkomende wetenschappelijke data. Bedoeling is dat alle groepen voor begin november een boostervaccin zullen krijgen.

Wat de timing van de tweede boostercampagne betreft, valt wel nog af te wachten of de aan de omikronvariant aangepaste vaccins in september al zullen goedgekeurd zijn door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA, schrijft Het Laatste Nieuws. “Mochten ze niet tijdig goedgekeurd raken, of er zou iets mislopen in de productie, dan is het goed te weten dat de oorspronkelijke vaccins nog altijd werkzaam zijn, ook tegen de omikronvariant”, aldus Ramaekers in de krant.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Coronavaccin

Video

Keuze van de redactie