Brand in historisch universiteitsgebouw in Antwerpen eindelijk geblust, schade is ‘catastrofaal’: “Die vleugel is onherroepelijk verloren”

De brand in een historisch universiteitsgebouw van de Universiteit Antwerpen is pas afgelopen nacht om 3 uur volledig geblust geraakt. De Antwerpse brandweer was nog de hele nacht aanwezig, maar heeft het vuur inmiddels onder controle. De schade is wel erg groot. Zowel rector Herman Van Goetham als burgemeester Bart De Wever zijn zwaar onder de indruk van de hevige brand.

sare, jtp, jvh

“Sinds 3 uur vannacht zijn er geen opflakkeringen meer geweest”, aldus Kristof Geens van Brandweer Zone Antwerpen. “De brand is nu helemaal geblust. In de loop van de dag zal ook de laatste brandweerwagen de plaats kunnen verlaten. In totaal zijn er meer dan 100 brandweermensen komen helpen, met 20 tot 25 wagens.”

Het is nu al duidelijk dat de schade heel groot is. “De dakverdieping van het getroffen gebouw is volledig vernield. Experts zullen vandaag nog beter de schade kunnen opmeten en nagaan wat er precies vernield is, maar ook wat er toch nog gered is.”

Catastrofe

“Deze brand is een catastrofe”, reageerde rector Van Goethem woensdag aangeslagen op de brand in het Hof van Liere, de historische vleugel van de stadscampus in de Prinsstraat. “De noordelijke vleugel dateert uit 1930, naast leslokalen, bureaus en kantoren stond daar ook een indrukwekkende collectie kunstwerken.”

Volgens de UAntwerpen is het nog te vroeg om over het kostenplaatje te spreken. “De campus zelf heeft natuurlijk een historische waarde, in het getroffen gebouw hebben generaties studenten gestudeerd”, zegt woordvoerder Peter De Meyer. “Het oudste deel van de campus dateert uit de 17e eeuw. Een brand in het hart van de stadscampus komt natuurlijk aan.” (Lees verder onder de foto.)

 

 ©  rr

Grondige renovatie

Het historische gebouw werd sinds enkele maanden grondig gerenoveerd. Onder meer de dakpannen worden er vervangen door een gespecialiseerde firma. Bij roofingwerken moet woensdagmiddag iets zijn fout gelopen. Omstreeks 14.30 uur brak een brand uit die meteen gepaard ging met een dikke rookontwikkeling en rookpluim die van ver te zien was. Een van de dakwerkers raakte lichtgewond: hij liep brandwonden op aan de handen en werd overgebracht naar het ziekenhuis. Een deel van de Stadscampus werd meteen ontruimd.

De brandweer kwam massaal ter plaatse. Met behulp van drones werd de situatie zo goed mogelijk in kaart gebracht. De brandweer kreeg het vuur moeilijk onder controle, onder meer omdat enkel langs buiten geblust kon worden omdat het binnen te warm was. (Lees verder onder de foto)

 

 ©  BFM

Het vuur woedde ook hevig op de hele bovenste verdieping. Omdat die niet gecompartimenteerd is, kon de lucht het vuur gemakkelijker aanwakkeren. “Onze ploegen zetten alles op alles om de brand zo snel mogelijk onder controle te krijgen”, meldde een woordvoerder van de Antwerpse brandweer, maar de bluswerken zouden vele uren in beslag nemen. Door het vuur leken ook stabiliteitsproblemen te ontstaan in het gebouw.

Volgens rector Van Goethem probeerde de brandweer de noordelijke vleugel af te scheiden van de westelijke vleugel. Daar zijn onder meer de belangrijke erfgoedcollectie Preciosa en de bibliotheek ondergebracht. Dat leek ook te lukken, mede dankzij de gunstige windrichting.

Dramatisch

Ook Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) noemt de brand catastrofaal. “Het is gelukkig niet het oudste deel van de campus dat in brand staat, maar dit is toch dramatisch”, zegt De Wever, die zelf nog les heeft gehad in de gebouwen. “De vleugel is onherroepelijk verloren. We zullen samen met de universiteit naar een oplossing zoeken. Een geluk bij een ongeluk is dat de wind goed staat, anders was de schade helemaal niet te overzien geweest.”

 

 ©  rr

 

 ©  rr

 

 © bfm

 

 © bfm

 

 © bfm 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Gezien?

Video

Keuze van de redactie