62ste Hello!Schoten onder zalige zon van start

Zussen Katrien, Karen en schoonzus Hilde met de kindjes op de markt in de Kasteeldreef. ©  kma

Schoten -

Met een grote feestmarkt en eerste voorstelling werd vrijdag de 62ste editie van het internationaal dansfestival Hello!Schoten op gang getrapt. Het belooft een warme week te worden en dat vooruitzicht maakt iedereen al vrolijk.

Op de feestmarkt in de dreef kwamen de zussen Karen en Katrijn met hun schoonzus Hilde en alle kindjes flaneren. “Normaal gaan wij ook altijd naar een dansvoorstelling kijken, en daarna nog wat verbroederen met de groepen bij een drankje in de tent”, vertelt Katrijn. “Maar onze kinderen zijn nog wat te klein om lang genoeg te blijven stilzitten, dus slaan we dit jaar over. Deze avondmarkt wilden we niet missen.”

Er waren veel kraampjes met voeding maar ook een kraam met levende vogels en hondenkleding. Een plantenverkoper die zijn planten per opbod verkocht had veel succes. De danseressen van de Indische groep die donderdag aankwamen voelden zich al helemaal thuis en stonden met een frietzak en knalblauwe ijsdrank in de handen. “De locatie is zalig. Vanavond treden onze muzikanten voor het eerst op en zaterdag is dan de eerste volwaardige show met het voltallig ensemble”, vertelden ze.

De Indische danseressen. ©  kma

Op het festivalterrein stonden foodtrucks met wereldhapjes en op het achterliggend terrein kan je nog het hele weekend een middeleeuws dorp bezoeken. Zoals Diane en Jean-Marie Geerts van hun familiale re-enactmentgroep Schelmen van ’t Scheldt, die op twee kilometer wonen, maar nu drie nachten in een middeleeuwse tent blijven pitten. “We proberen zo historisch getrouw de late middeleeuwen, in ons geval 1450, uit te beelden”, zegt Diane, terwijl ze snel een theelichtje uit een kaarsenhouder haalt. “Dat mag er dit weekend niet blijven instaan, want theelichtjes waren er in 1450 nog niet.” Jean-Marie snuit zijn neus in een papieren zakdoek. “Als er echt volk op staat te zien doe ik dat niet”, zegt hij. “Dit jaar is ons middeleeuws dorp beperkter omdat er elders nog een groot treffen is. Maar je gaat hier dit weekend ook demonstraties zien met onze wapentuigen, je ziet mensen middeleeuws koken en handwerken. Het wordt de moeite”, zegt het koppel, terwijl familieleden Thomas en Vincent zich net Bourgondisch hebben omgekleed.

De familie Geerts uit Schoten. ©  kma

Er valt dus het hele weekend vanalles te beleven, te beginnen zaterdag met de uitgestelde nieuwjaarsreceptie Hello!Schol van 13 tot 15 uur. Wie volksdans wil zien, moet op zaterdag van 20 uur tot 22.30 uur langskomen. Zondag is er onder meer de optocht door de straten.

 ©  kma

 ©  kma

kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus