Eigenaars bieden zelf een stuk grond aan om nieuwe studentenkoten op te bouwen

Schepen van Wonen Tine Heyse (Groen) deed een oproep naar eigenaars van gronden in Gent. 

Schepen van Wonen Tine Heyse (Groen) deed een oproep naar eigenaars van gronden in Gent. ©  Fred Debrock

Gent -

Meer dan twintig grondeigenaars uit Gent bieden stukken bouwgrond aan die ingeschakeld kunnen worden om het tekort aan studentenkoten aan te pakken. De Stad bekijkt nu welke gronden effectief geschikt zijn om er studenten op te laten wonen.

Fien Lakiere

Om het tekort aan studentenkamers aan te pakken, trok de Stad Gent zelf op zoek naar geschikte bouwgronden voor nieuwe, grootschalige studentenhuisvesting. Op een oproep die ze eind mei lanceerde, kwamen 23 reacties van grondeigenaars, blijkt nu.

“We hadden op een twintigtal gehoopt”, zegt schepen van Wonen Tine Heyse (Groen). “Qua aantal zit het dus goed, maar hoeveel er effectief geschikt zijn, kunnen we nog niet zeggen. Op het eerste gezicht bleek al dat sommige gronden te klein zijn of niet de juiste bestemming hebben, dus er zullen er zeker afvallen.”

Goed toegankelijk

De gronden die werden aangeboden, liggen verspreid over Gent. “We willen dat het terrein goed toegankelijk is met het openbaar vervoer of de fiets. En het bouwproject moet leefbaar blijven voor de buurt”, zegt Heyse. “Als in een buurt reguliere studentenhuisvesting komt, willen we ook gericht controleren op irreguliere studentenverblijven. We hopen hier toch een paar projecten te kunnen uithalen. Tegen oktober zullen de kandidaten een reactie krijgen van onze diensten.”

 

 ©  EDM

Evaluatie

Of er in de toekomst een nieuwe oproep komt, ligt nog niet vast. “Het is de eerste keer dat we het op deze manier organiseren”, zegt Heyse. “Bij mijn weten zijn we ook de eerste stad die zoiets doet. We zullen deze manier van werken dus eerst evalueren alvorens we eventueel een nieuwe oproep lanceren.”

De zoektocht naar bouwgronden maakt deel uit van een groter actieplan van de Stad om het tekort aan studentenkoten in Gent aan te pakken. Andere acties zijn bijvoorbeeld het opleggen van voorwaarden voor huisvesting bij het bouwen of uitbreiden van een campus, en het versoepelen van de regels voor kleinere projecten.

LEES OOK. Wanhopig op zoek naar kot in Gent? Voor duizenden studenten zal situatie niet meteen verbeteren

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs