Roeien U23 en U19 WK Roeien U23 en U19 in Varese

Vier Gentse talenten beginnen dinsdag aan hun WK in Varese

Coach Evelien Ameel samen met Savin Rodenburg, Mil Blommaert, Aaron Andries, Boris Taeldeman en coach Jonas Deconinck. 

Coach Evelien Ameel samen met Savin Rodenburg, Mil Blommaert, Aaron Andries, Boris Taeldeman en coach Jonas Deconinck. © William Defraigne

Van dinsdag tot en zondag nemen vier Gentse beloftes en twee coaches in het Italiaanse Varese deel aan het WK U23 en U19 roeien. Met Aaron Andries en Boris Taeldeman telt Gentse RS daar één Europese en een vice-Europese juniorenkampioen. Aaron start met zijn Brugse teamgenoot Vandenbussche in het WKU23. Zij zijn na hun stunt in de World Cup het vlaggenschip van een talentvolle Belgische WK-selectie.

William Defraigne

De club van coach Jonas Deconinck telt met Mil Blommaert ook nog een derde roeier in het nationaal team. Mil stapt met Savin Rodenburg (Sport Gent) in de lichte dubbeltwee. Zij worden begeleid door Evelien Ameel, coach van KR Sport Gent en persoonlijke trainer van Bruggeling Tristan Vandenbussche. Bondscoach Axel Müller gaf haar de verantwoordelijkheid om de zware en de lichte dubbeltwee door dit WK te loodsen. “Een logische opdracht”, relativeert Ameel. “Beide duo’s ontpopten zich de voorbije weken tot ideale trainingspartners, die elkaar naar een hoger niveau stuwden. Op het WK laat het wedstrijdrooster perfect toe elk team klaar te stomen voor hun races.”

Ambitie

“Na de zege in de B-finale van de World Cup zou het belachelijk zijn onze verwachtingen onder stoelen of banken te steken. Aaron en Tristan waren daar de snelsten van alle U23-roeiers, maar daarmee is het pad naar het erepodium niet geëffend. We mikken uiteraard op de A-finale en zien dan wel wat daarin mogelijk wordt.” Ameel legt de lat voor de lichte dubbeltwee Rodenburg-Blommaert iets lager. “Dit wordt één grote stap in het onbekende. Door hun knap resultaat op de Amsterdamse Bosbaan en hun hardnekkig verweer in oefensessies tegen Aaron en Tristan, durven we naar de top tien lonken.”

Taeldeman

Op het WK junioren start slechts één Belg: skiffeur Boris Taeldeman. GRS-coach Jonas Deconinck stuwde vorig seizoen Andries al naar het WK-zilver. “De prestatie van zijn clubgenoot evenaren wordt voor Boris een uitdaging, vooral nu hij enkele weken geleden corona had”, zegt Deconinck. “Hij oefende daarna al een paar keer, maar we kunnen niet inschatten welke impact het virus zal hebben. Boris kroonde zich in mei tot Europese vicekampioen. We mikken op een stek in de top negen.”

Aaron Andries, Mil Blommaert en Savin Rodenburg starten hun WK vandaag, Boris Taeldeman opent zijn toernooi woensdagochtend met zijn voorwedstrijd in skiff U19.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs