“Dutje doen? Meer kans op hoge bloeddruk en hartaanval”

Themabeeld ©  Shutterstock

Mensen die vaak dutjes doen, lopen meer risico op een hoge bloeddruk en een hartaanval. Dat blijkt uit een grootschalige Amerikaanse studie op basis van Britse gezondheidsdata, schrijft CNN.

jvhBron: CNN

Deelnemers aan de studie die vaak overdag een dutje deden, bleken op lange termijn 12 procent meer risico te lopen op een hoge bloeddruk dan mensen die nooit dutten, en 24 procent meer risico op een hartaanval. Bij mensen jonger dan 60 verhoogde een dagelijks dutje het risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk zelfs met 20 procent, bleek uit de studie die maandag gepubliceerd werd in het vakblad Hypertension. Die conclusie bleef ook overeind nadat mensen die sowieso een hoger risico liepen op hoge bloeddruk werden uitgesloten.

“Hoewel een dutje op zichzelf natuurlijk niet schadelijk is, ligt de verklaring er mogelijk in dat zij dat doen omdat ze ’s nachts slecht slapen. En een slechte nachtrust gaat gepaard met een slechte gezondheid. Dutjes volstaan niet om dat te compenseren”, aldus klinisch psycholoog Michael Grandner, hoofd van een slaapkliniek aan het Banner-University Medical Center in de Amerikaanse staat Arizona, die niet betrokken was bij de studie.

De studie gebruikte gegevens van 360.000 Britten die tussen 2006 en 2010 hun gezondheidsdata vier jaar lang op vrijwillige basis hadden doorgegeven aan een grote biomedische database. De studie bevatte geen gegevens over de lengte van de dutjes, en liet de deelnemers zelf interpreteren wat ze beschouwden als ‘een dutje’.

LEES OOK. Welke matras moet je kopen als buikslaper? En moet je een matras omdraaien? Jouw vragen beantwoord

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer