Tibo Vyvey en het duo Andries-Vandenbussche winnen hun halve finale en starten met snelste tijd in hun race om de WK-medailles

 

Deze middag gingen vijf Vlaamse beloften het meer van Varèse op met hetzelfde doel voor ogen: in hun halve finalerace bij de top drie finishen en dus een ticket voor de medaillerace op zak steken.Tibo Vyvey opende de Belgische roeidans met een zege en een snelste tijd van de twaalf halve finale skiffeurs. Twintig minuten later deden Aaron Andries en Tristan Vandenbussche het huzarenstukje van hun teamgenoot fijntjes over. Ze wonnen overtuigend hun race en ook zij waren in die halve finale de snelste boot van de zes finalisten. Blommaert - Rodenburg tenslotte grepen met amper 23 honderdsten van één seconde naast het derde Belgische finaleticket.

William Defraigne

De halve finalerace van Tibo Vyvey werd een heuse nagelbijter. Halfweg kwamen de zes lichtgewicht skiffeurs binnen dezelfde bootlengte door. De Canadees Stephen Harris luidde een aanval in en die werd meteen beantwoord door de Bruggeling. In de laatste 500m pakte Tibo alweer uit met zijn befaamde eindsprint. Op minder dan 200m van de meet nam de Bruggeling het heft in handen en finishte uiteindelijk met een halve seconde voorsprong op de Canadees. Het derde finaleticket ging naar de Argentijn Dickson, die op meer dan één lengte strandde van de Bruggeling. Tibo Vyvey klokte de snelste tijd van de zes finalisten en meldt zich dan ook zaterdagnamiddag om 15.47 uur in de A-finale zonder meer als een ernstige medaillekandidaat.

Ook Aaron Andries en Tristan Vandenbussche worden meer dan ooit als uitgesproken favorieten op een WK-medaille naarvoren geschoven. Het Gents-Brugs tweetal pakte in hun halve finalerace met een indrukwekkende demonstratie uit. Na 500m kwamen ze reeds als leiders door. Halfweg keken hun dichtste achtervolgers, de Ieren Pazzaia-Colsh en de Duitsers Dosse-Krueger tegen een achterstand van een volle bootlengte aan. Nog was de zegehonger van de Belgen lang niet gestild. Zo diepten ze in de tweede wedstrijdhelft de kloof uit tot bijna zes seconden, lees bijna drie volle bootlengtes. Ook Aaron en Tristan lieten de snelste tijd noteren, want de Moldaviërs Bulat-Corsunov, die de tweede halve finalerace wonnen, bleken meer dan vier seconden trager dan onze landgenoten.

Het scheelde geen haartje of het kleine België telde drie teams in de A-finale van dit WKU23. Op 500m van het einde lagen de Gentenaren Blommaert - Rodenburg in hun lichte dubbeltwee nog derde. Hun voorsprong op de Fransen Verger-Savaete bedroeg amper drie honderdsten van één seconde. Die Zuiderburen sloten het WKU23 al twee keer als vice-wereldkampioenen af en die ervaring gaf in de slotmeters tegen de amper 19-jarige Belgen uiteindelijk de doorslag. De Fransen sprintten in de slotmeters het Gentse tweetal net voorbij. Blommaert-Rodenburg strandden uiteindelijk amper zeven tienden van één seconde na de Turkse winnaars Gok-Cakmak en minder dan een halve seconde na de Ieren Purdy-Moore. De Fransen snoepten hen die derde plaats en dat derde finaleticket met amper 23 honderdsten af. Met hun 6’20”80 waren de Gentenaren trouwens in de eerste halve finale tweede geëindigd en daarin dan wel dat felbegeerd finaleticket op zak gestoken. Gelukkig maakte de ontgoocheling in het Belgisch kamp snel plaats voor het besef dat Blommaert-Rodenburg op één team na (USA) het jongste duo op dit WKU23 is en hen dus toch wel een veelbelovende toekomst wacht.

De Belgische resultaten.

Mannen -23.

Dubbeltwee: 12 teams, twee halve finaleraces, eerste drie plaatsen zich voor de A-finale, de andere teams roeien de B-finale.

Eerste halve finalerace:

1. ANDRIES - VANDENBUSSCHE (BEL) 6:13.37

2. Dosse - Krueger (Dui) 6:19.12

3. Pazzaia - Colsh (Ier) 6:20.60

4. Cizek - Mahler (Tsj) 6:24.06

5. Adamson - Oliver (GBr) 6:26.59

6. Seawright - Vazquez (Uru) 6:29.21

Aaron Andries (Gentse RS) en Tristan Vandenbussche (Brugse TR) klokten de snelste tijd en plaatsen zich voor de A-finale.

Mannen -23 lichtgewicht.

Skiff: 12 skiffeurs, twee halve finaleraces, eerste drie plaatsen zich voor de A-finale, de andere teams roeien de B-finale.

Eerste halve finalerace:

1. TIBO VYVEY (BEL) 6:55.35

2. Stephen Harris (Can) 6:55.85

3. Kirk Dickson (Arg) 6:58.02

4. Konrad Hultsch (Oos) 6:58.71

5. Rasmus Lind (Den) 6:59.70

6. Nicholas Aronow (USA) 7:00.13

Tibo Vyvey (K Brugge) klokt de snelste tijd en plaatst zich voor de A-finale.

Dubbeltwee: 12 teams, twee halve finaleraces, eerste drie plaatsen zich voor de A-finale, de andere teams roeien de B-finale.

Tweede halve finalerace:

1. Gok-Cakmak (Tur) 6:20.10

2. Purdy - Moore (Ier) 6:20.32

3. Verger - Savaete (Fra) 6:20.57

4. BLOMMAERT - RODENBURG (BEL) 6:20.80

5. Triantafyllou - Symeonidis (Gri) 6:27.57

6. Aoki - Abe (Jap) 6:30.67

Savin Rodenburg (KR Sport Gent) en Mil Blommaert (Gentse RS) klokten de 5de besttijd maar moeten toch naar de B-finale (7de tot 12de plaats).

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Video

Keuze van de redactie