Inflatie in eurozone steeg in juli naar 8,9 procent

Themabeeld ©  Shutterstock

De inflatie in de eurozone is in juli gestegen naar 8,9 procent op jaarbasis, van 8,6 procent in juni. Dat blijkt uit een flashraming van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat. De indicator heeft sinds november elke maand een nieuwe recordhoogte bereikt.

jvhBron: BELGA

Energie had de grootste impact, gevolgd door voeding, alcohol, en tabak. In België bedroeg de inflatie in juli 10,4 procent volgens de flashraming van Eurostat, tegenover 10,5 procent in juni.

Andere landen in de eurozone vertonen een stijging, zoals Estland, waar een stijging op maandbasis op 1,7 procent en op jaarbasis 22,7 procent wordt geraamd. In Litouwen en Letland wordt de inflatie respectievelijk op 20,8 procent en 21 procent geraamd. De laagste inflatie werd in juli opgetekend in Frankrijk (6,8 procent) en Malta (6,5 procent). De definitieve cijfers worden op 18 augustus gepubliceerd.

Economische groei

De economie van de eurozone is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar dan weer met 0,7 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal, die van de Europese Unie met 0,6 procent. In vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar gaat het telkens om een stijging met 4,0 procent.

Het gaat evenwel om een eerste voorlopige raming, die nog aangepast kan worden. In België was er in het tweede kwartaal volgens Eurostat een groei van het bruto binnenlands product met 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal en met 3,3 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen