Cast van ‘FC De Kampioenen’ schrijft open brief: “Nooit de bedoeling gehad om te stigmatiseren of te polariseren”

De beslissing van de VRT om negentien “ongepaste” afleveringen van ‘FC De Kampioenen’ te schrappen, blijft de gemoederen beroeren. Ook bij de cast van de populaire serie, die in een open brief reageren op de heisa.

jvh, eadp

“We zijn geschrokken van de commotie die in de pers en op sociale media is ontstaan naar aanleiding van het schrappen van meerdere Kampioenen-afleveringen (en het daaropvolgende gratuite misbruik van onze personages in het discours, door politieke partijen en groeperingen)”, schrijven Danni Heylen (Pascale), Herman Verbruggen (Marcske), Tuur De Weert (Maurice), Loes Van Den Heuvel (Carmen), Jaak Van Assche (Fernand), An Swartenbroekx (Bieke), Ben Rottiers (Pol), Marijn Devalck (Boma), Niels Destadsbader (Ronald) en Ann Tuts (Doortje).

LEES OOK. FC De Foute Kampioenen: deze 16 afleveringen wil VRT niet meer uitzenden wegens ongepaste humor (+)

“We zijn ons ervan bewust dat onze reeks net zoals andere televisieseries gesitueerd en geproduceerd is in een bepaald tijdperk, daarbij gedrenkt in een tijdgeest die soms kan botsen met opvattingen in onze huidige samenleving.”

“Wij geloven dat constructieve duiding bij bepaalde afleveringen zou bijdragen tot een beter begrip en maatschappelijk bewustzijn bij de toeschouwers, een beetje zoals Disney dat ook bij bepaalde van haar filmklassiekers doet.”

LEES OOK. Ook DDT zette al zijn handtekening: bijna 55.000 fans willen geschrapte Kampioenen-afleveringen behouden

“Wij zijn geen sociologen of opiniemakers. We zijn acteurs. Wij spelen. We hebben gedurende dertig jaar met veel passie gestalte gegeven aan compleet fictieve personages in een sitcom. We entertainden een breed publiek dat dit genre apprecieert en het essentiële kenmerk van elke sitcom begrijpt : uitvergrote, archetypische personages die op voorspelbare manier reageren op een onvoorspelbare situatie.”

LEES OOK. ‘Verboden’ afleveringen ‘FC De Kampioenen’ zijn online gewoon te bekijken en anonieme YouTuber verdient daar veel geld aan

“We hopen dan ook dat men op een serene manier kan kijken naar een comedyreeks die nooit de bedoeling heeft gehad om te stigmatiseren of te polariseren, alleen maar om te amuseren. Laat daar geen misverstand over bestaan.”

LEES OOK. Scenarist en vader van ‘Bieke’ René Swartenbroekx niet te spreken over schrappen FC De Kampioenen-afleveringen: “Hoe hypocriet” (+)

19 afleveringen geschrapt

De VRT besliste onlangs om negentien afleveringen van ‘FC De Kampioenen’ niet langer uit te zenden wegens racistisch, stereotiep, ongepast, of omdat er acteurs met een strafblad in meespelen. Een petitie waarin fans van de reeks de openbare omroep vragen om haar beslissing te herzien, werd inmiddels al meer dan 70.000 keer ondertekend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over FC De Kampioenen

Video

Keuze van de redactie